Jižní Čechy mají svůj originální jihočeský gin

Jihočeský spolek Jíme Jih představuje originální jihočeský gin. Na jeho výrobě se podílely čtyři jihočeské gastro podniky.

Jihočeský spolek Jíme Jih představuje originální jihočeský gin. Na jeho výrobě se podílely čtyři jihočeské gastro podniky, bylinkář z Novohradských hor a kraftový lihovar. Finální design vtiskl
části produkce lahví sklářský výtvarník František Jungvirt. Vznikla tak exkluzivní série originálních designových lahví, které se v limitovaném množství dostanou na pulty těchto
podniků na konci listopadu. Skupina čtyř jihočeských restaurací, známá jako spolek Jíme Jih, se mezi dvěma lockdowny rozhodla vytvořit vlastní unikátní nápoj, který by definoval Jihočeský kraj. „V první řadě jsme vycházeli ze znalosti regionu Novohradský hor, bylin, ovoce a koření, které nám tato oblast nabízí. Zároveň jsme chtěli ukázat, že i u nás umíme vytvořit kvalitní regionální produkt z lokálních surovin, který naši hosté ocení,“ představuje prvotní záměr spoluzakladatel spolku Jíme Jih Petr Jiskra a dodává, že již na začátku věděli, koho k výrobě takového ginu osloví a dodává, že hned na začátku věděli, koho k výrobě takového ginu osloví: "Vytvořit unikátní chuť ginu lze pouze díky jedinečné směsi bylin. Obrátili jsme se proto na Karola z farmy Jedlé bylinky a čaje z Novohradských hor, který s námi spolupracuje už delší dobu a dodává nám byliny a čaje." Přípravy ginu Jíme Jih začaly už na jaře letošního roku. „V červenci jsme společně vyjeli ke Karolovi na farmu Jedlé bylinky a čaje z Novohradských hor. Celý nápad na vytvoření receptury ginu jsme utvářeli společně během divoké dvoudenní sklizně podle toho, co mohla příroda v daný moment nabídnout,“ říká Petr Jiskra, který je s finální podobou ginu Jíme Jih maximálně spokojen. „Abychom dostáli naší filozofii, nechali jsme ho vypálit v řemeslném lihovaru Landcraft, kde vyrábí limitované edice nápojů právě v závislosti na sezóně. Připravují nápoje v jedinečných edicích, které se vyprodávají v řádech dnů a i to si slibujeme i od ginu Jíme Jih.“
Designového návrhu lahví pro část produkce se ujal sklářský výtvarník, designér a malíř skla František Jungvirt, který vytvořil limitovanou sérii ručně foukaných lahví z českého křišťálu. Dle
svých slov se inspiroval příběhem spolku Jíme Jih a pro každý z podniků navrhl designovou lahev s ručně malovanou bylinou, která je v ginu obsažena a daný podnik charakterizuje. Vznikla tak
originální edice čtyř unikátních designových lahví, ve kterých se tradiční umění českého sklářství snoubí s esencí jihočeských bylin a řemeslným lihovarnickým umem.
Jedinečný jihočeský gin Jíme Jih bude dostupný od konce listopadu pouze v restauracích spolku Jíme Jih, jejich e-shopech a v lihovaru Landraft. V limitované sběratelské edici ručně foukaných
lahví od Františka Jungvirta je připraveno dohromady pouze 70 lahví.
Na zdraví!

Zpět