Městské muzeum Týn nad Vltavou

Městské muzeum Týn nad Vltavou

Interaktivní hravá expozice pro všechny generace - expozici lze „osahat“, komunikovat s exponáty a technologiemi, které zprostředkovávají zážitek. Ukázka vltavínů, voroplavby, historie vltavotýnského regionu, biograf Alfréda Radoka nebo loutky Matěje Kopeckého.

Přístupnost

Březen až prosinec dle otevírací doby.

Vstupné

ANO, dle aktuálního ceníku.

Jak se tam dostanete

Muzeum se nachází v horní části náměstí v Týně nad Vltavou. Parkování možné na náměstí nebo na náplavce pod náměstím. Autobusová a vlaková zastávka cca 1 km.

Doporučená délka návštěvy

1,5 hodiny

Doplňující informace

Obsah muzea má velmi zajímavé složení - hned 2 expozice jsou součástí seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO - loutkářství a voroplavba.

Expozice představuje průřez historií města Týna nad Vltavou i vltavotýnského regionu.

Samostatnou částí je expozice vltavínů, jedna z největších v České republice (téměř 1 000 ks). Expozice navozuje atmosféru zrodu vltavínů – pád meteoritu. 

Při vstupu do expozice s tématem historie regionu zní smích ducha rytíře Čabelického, jeho stopy dovedou návštěvníky do sálu se středověkými dějinami města, k místu, kde se duch zjevuje.

Expozice je naplněna cennými sbírkovými předměty, které nejsou pouze staticky umístěné ve vitrínách, ale v různých skrýších - zásuvkách, kukátkách atd.

Ve 2. patře je „Svět loutek“ - město je spjato se jménem loutkářského patriarchy Matěje Kopeckého, který je zde pohřben a má památník na místním hřbitově.

Víte, že...

… vltavíny, přírodní zelená skla, jsou jednou z přírodních zajímavostí ČR a jsou pojmenovány právě po místní lokalitě, kde došlo k jejich nálezu?