Přidat do programu

Borovanské borůvkové a Trocnovská Hejtmanka

Během toulek po vlasti české nezapomeňte navštívit unikátní klášterní sklepy z 16. století v Borovanech a posedět nad skleničkou dobrého vína v nově rekonstruované vinotéce „Středoevropské vinné sklepy“.

A ochutnat zde můžete i Borovanské borůvkové

Nápad vyrobit nápoj obsahující výtažek z borůvek vznikl před několika lety ve spojitosti s konáním tradičního borovanského Borůvkobraní. Borůvkový extrakt, později smíchaný s vínem, se vyrábí za studena vyluhováním – macerací – čerstvých borůvek do sladkého roztoku. Macerace probíhá po dobu 7 dnů dle staré borovanské receptury. Borůvky k maceraci byly nasbírány výhradně v borových lesích v okolí Borovan. Borůvky mají prokázaný pozitivní vliv na lidské zdraví, především na dobrou funkci zraku a rovnováhy.

Základní surovinu použitou pro výrobu Borovanského borůvkového pak tvoří červené víno Kagor. Kagor je vyroben z vyzrálých hroznů odrůdy Cabernet-Sauvignon a je fortifikován vínovicí. Společně s borůvkami získal nápoj lahodnou chuť s výraznými ovocnými podtóny.Hodí se ke sladkým pokrmům nebo jako digestiv (tj. alkoholický nápoj podávající se na konec oslavy nebo po jídle).

Další naší specialitou je Trocnovská Hejtmanka

Je to alkoholický nápoj skládající se z bílého portského vína a z přírodního extraktu z květu černého bezu. Nápoj není doslazen. Květy černého bezu pocházejí z okolí Borovan z nedalekých trocnovských lesů.

Nápoj je vyráběn v omezeném množství a nelze se s ním setkat v běžné obchodní distribuční síti.

Zpět