Hrad Helfenburk

Hrad Helfenburk

Zřícenina gotického hradu ze 14. stol. uprostřed lesů mezi Bavorovem a Volyní

Roku 1355, dle nového kalendáře, císař Karel IV. svým podpisem ze dne 21. května povoluje  čtyřem bratřím Rožmberského rodu postavit na hoře Malošíně pevný zámek jako odměnu za pomoc při potlačení povstání v italské Pise. Bratři s výstavbou nového hradu dlouho neotáleli a již roku 1357 je jmenován na Helfenburce první purkrabí Jaroslav Měřička z Vitějovic. O čtrnáct let později od data zakládací listiny, další z purkrabích, Buzek ze Lhoty, vlastním listem oznamuje vladaři na Krumlov, že je zcela dokončen hradní palác.    

Výstavba hradu ovšem druhou polovinou čtrnáctého století nekončí, ale pokračuje i v první a druhé polovině 15. století,  a dle posledních průzkumů pokračovala nadále i v první polovině 16. století.

Roku 1580 již hrad svému původnímu účelu neslouží, ale přesto je dále obýván nižším úřednictvem, coby správní středisko celého panství. Roku 1593 poslední z Rožmberků, Petr Vok, prodává hrad s celým panstvím městu Prachatice.

Po bitvě na Bílé hoře je majetek města za účast na stavovském povstání císařem Ferdinandem II. zkonfiskován a darován císařově milci Janu Oldřichovi z Egenberku. Po vymření Egenberků roku 1717 přechází majetek včetně hradu a přilehlého panství do vlastnictví Schwarzenberků, kterým je roku 1922 státním výnosem o pozemkové reformě zestátněn. Tímto výnosem přechází Helfenburk do vlastnictví Státních lesů a statků  Třeboň, které zříceninu hradu pronajímají Klubu českých turistů, který jej od 20. let  minulého století zpřístupňuje veřejnosti.

Po roce 1945 je Helfenburk zařazen mezi státní hrady a zámky Československé republiky.

V 90. letech minulého století je na základě zákona o obcích převeden do majetku města Bavorov, které je jeho vlastníkem i v současnosti a pokračuje v záchraně památky pro budoucí generace návštěvníků.

Otevírací doba

Leden + únor ... zavřeno
Březen + duben ... otevřeno o víkendu + státní svátky od 10,00 - 16,00hod
Květen až září ... otevřeno každý den, včetně svátků, mimo pondělí od 10,00 - 17,00hod
Říjen ... otevřeno o víkendu + státní svátky od 10,00 - 16,00hod
Listopad + prosinec ... zavřeno
Výjimky ... otevřeno 31.12.2020 + 1.1.2021

Vstupné

Dospělá osoba ... 45Kč
Snížené vstupné pro děti, studenty, seniory a ZTP ... 35Kč
V případě konání speciálních akcí se vstupné může lišit.


Na hradě se též provádí svatební obřady. Možno objednat na MěÚ Bavorov.
Město Bavorov (majitel) 383 390 202

Parkoviště pro auta se nachází na louce pod hradem a je od hradu vzdálené necelý 1 km. Využijete jej zdarma. Přístup k hradu je po dobře udržované asfaltové lesní cestě. Osoby se sníženou pohyblivostí mohou autem až ke hradu. POZOR - obtížný pohyb v areálu hradu, asistence nutná!

 

Zajímavost!

Také můžete po dohodě přenocovat na nádvoří hradu pod vlastním přístřeškem a za dodržení určených pravidel.

 

Bližší informace na webu: www.helfenburk.com