St. Martinsgans in Budweis

Gebratene Gans, Knödel und Kraut sowie weitere Spezialitäten als Teil eines schmackhaften Martinsmenüs. Diese Tradition ist auch in Budějovice beliebt. Denn wer würde schon die Köstlichkeiten vermissen, die die örtlichen Gastronomen jedes Jahr im November servieren.

Neben dem Gänsebraten stehen auch verschiedene Variationen von Gänsefleischgerichten auf der Speisekarte und oft auch Kaldoun, eine kräftige Brühe aus Gänsefleisch. Die Martinsmenüs in den Budweiser Restaurants werden oft aus lokalen Zutaten zubereitet und die Rezepte der einzelnen Lokale haben sich im Laufe der Jahre bewährt. Zur Gans wird in der Regel junger Wein serviert, aber denken Sie daran, dass Sie sich hier in einer Gegend mit jahrhundertealter Brautradition befinden, lassen Sie sich also nicht täuschen, wenn Ihnen das Personal ein großes Lagerbier vom Fass bringt.

Und? Kommen Sie im November, um es zu probieren? Aber wir empfehlen, im Voraus zu reservieren! Es kommen viele Feinschmecker wie Sie zu uns, also sorgen wir dafür, dass genug für Sie übrig ist.
 

Die Tradition des St. Martinstags – Gans, Wein und Herbst

Svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu a připomíná světce Martina z Tours, vojáka a později biskupa, který je známý příběhem o tom, jak se rozdělil s žebrákem o svůj plášť. Tato legenda z něj udělala symbol křesťanské dobročinnosti a soucitu. V Evropě se jeho svátek brzy stal oblíbeným lidovým dnem radosti, začátkem zimního období a také chvílí, kdy se uzavíral hospodářský rok.

K tomuto datu patří bohaté hodování, protože hned poté začínal adventní půst. Na venkově se na podzim vykrmily husy a právě kolem 11. listopadu nastal čas je podávat. Jídlo tak bylo nejen sváteční, ale i praktické. Tradice také vysvětluje husu legendou. Husy prý svým kejháním prozradily Martina, který se schoval před zvolením za biskupa, a proto skončily na pekáči. 

V českém prostředí se tradičně podává s červeným zelím a knedlíky. Ve vinařských oblastech Evropy k tomuto dni patří ochutnávka mladého vína, protože právě v listopadu bývalo hotové. Není náhodou, že se dnes podává svatomartinské víno spolu se svatomartinským menu. Je to návrat ke stejné myšlence. Než začne období klidu před Vánoci, lidé se naposledy dobře nají a připijí si.

V některých regionech patří ke svátku průvody s lampiony, světýlka nebo ohně a v minulosti chodily děti i chudí po koledě a dostávali pečivo nebo ovoce. Peklo se i zvláštní pečivo ve tvaru podkov nebo rohů, které mělo připomínat Martinova koně. Celkově je svatý Martin svátkem přelomu. Lidé se loučili s podzimem, děkovali za úrodu a dopřáli si slavnostní jídlo dříve než začalo klidové období před Vánoci.

Kalender der Gänsestopfleber

Wohin zum Probieren gehen? Nachstehend finden Sie unsere Empfehlungen. Treffen Sie einfach Ihre Wahl und reservieren Sie auf jeden Fall einen Platz.

St. Martinsgans in Budejovice

Dieses Projekt wird mit finanzieller Unterstützung der Statutarstadt České Budějovice durchgeführt.