Koncert k poctě Paca de Lucía

lokalita: České Budějovice

28. 11. 2021, 2000 — 9. 11. 2021, 0000

25. února 2014 flamenkový svět opustil legendární kytarista a skladatel Paco de Lucía. Pojďte si společně s námi zavzpomínat na tuto osobnost, která změnila flamenkový žánr a mnohým z nás do něj otevřela dveře. 

Jak jinak zavzpomínat na kytarového mága než kytarovým koncertem. Náš nejlepší flamenkový kytarista Morenito de Triana si letos přizval několik významných hostů přímo ze Španělska. V repertoáru koncertu nebudou chybět slavné Pacovy skladby.

Během koncertu proběhne projekce  z Pacova života a jeho tvorby.

Účinkující:

  • Morenito de Triana (SK) / kytara, zpěv
  • Michael Cába (CZ) / cajon, perkuse
  • Mateo Garriga (CZ) / cajon, potlesky
  • Pavel Křížovenský (CZ) / saxofon, příčná flétna

Speciální hosté:

  • Andrés de Jerez (ESP) / zpěv
  • Ivan Vargas (ESP / tanec

Slovo o Pacovi

  • Byl to vynikající kytarový virtuóz, některými odborníky považovaný za nejlepšího kytarového interpreta flamenka všech dob. Působil také jako jazzový a klasický kytarista a byl, mimo jiné, také znám jakožto velký obdivovatel a propagátor španělského hudebního skladatele Manuela de Fally. Flamenco obohatil o perkusivní hudební nástroj cajón. Na kytaru hrál už od svých pěti let. Profesionálním kytaristou se stal z otcova popudu už v 11 letech. Nejprve vystupoval se svým bratrem Pepém, teprve později se dal na sólovou dráhu. Legendární dvojici stvořil s flamenkovým zpěvákem Camaronem de la Isla. Čeští diváci měli možnost ho vidět ve filmech Carlose Saury “Carmen”, “Flamenco” nebo “Flamenco, Flamenco”. V České republice koncertoval několikrát, naposledy v roce 2013 na flamenkovém festivalu v Olomouci.     

Koncert je součástí celoročního cyklu akcí “ Flamenco Vive! “ a festivalu “Den flamenka / Día del Flamenco" a koná se za podpory Statutárního města České Budějovice.   

VSTUPNÉ: 390 Kč

Vstupenky přes předprodej a pokladnu Jihočeského divadla ZDE