Stezka Českem České Velenice – (Nové Hrady) – Horní Stropnic

lokalita: České Velenice

11. 6. 2022

Stezka Českem je nekomerční projekt party nadšenců a Klubu českých turistů. Jedná se o oficiální dálkový přechod Česka, díky kterému můžete obejít celou republiku po turistických trasách vyznačených KČT. Stezka se skládá ze severní a jižní části přičemž nedávno byla napojena na Cestu hrdinou SNP, která vede přes celé Slovensko. Vznikla tak úplně nová dálková trasa s názvem  Czechoslovak Trail / Stezka Československem.Na základě výše uvedených námětů vznikl nápad v jeden den, v sobotu 11. června 2022, obejít celou Českou republiku po zveřejněných trasách. 11. červen byl vybrán proto, že 11.6.1888 byl KČT založen.    .

Všichni zájemci, kteří se chtějí k akci připojit, se mohou od dnešního dne přihlašovat na webu www.stezka.kct.cz, který nabízí možnost elektronické registrace. Na tomto webu najdete souhrnné informace o celé akci. V dalších dnech navíc přibude interaktivní mapka, ve které si mohou zájemci o pochod vybrat úsek, který si chtějí projít. Web má i jazykové mutace, takže přihlásit se může opravdu každý.

Akce je organizována po krajích. Na startu dostane každý zájemce mapku trasy, odměnou bude pamětní list a kovový buton s logem Pochodu Stezka Českem.

 

Trasa České Velenice – (Nové Hrady) –Horní Stropnice

 

Start 1 (dlouhá a střední trasa):ŽST České Velenice 8:57 hod., po příjezdu vlaků od Veselí n.L. a Č. Budějovic

Start 2 (krátká trasa):žst.Vyšné 08:51hod. po příjezdu vlaku od Č. Budějovic

Popis tras: mapa KČT 74 Novohradské hory

varianta I – dlouhá trasa: od ŽST České Velenice po červeně značené pěší trase č. 0160 (bývalá signálka) přes  TIM U Tří křížů, TIM U Vyšného, TIM U Nakolic a TIM Hraniční kámen, rozc. do Nových Hradů (19 km), dále po červeně značené pěší trase č. 0147 přes TIM Údolí u Nových Hradů,  TIM U lázniček a TIM Cuknštejn do Horní Stropnice (25km).

varianta II – střední trasa: od ŽST České Velenice po červeně značené pěší trase č. 0160 (bývalá signálka) přes TIM U Tří křížů, TIM U Vyšného, TIM U Nakolic a TIM Hraniční kámen, rozc. do Nových Hradů (19 km), 

varianta III – krátká trasa :od zastávky ČD Vyšné po silnici (2km) do Vyšného, ulicovou vsí kolem zámečku až k  červeně značené pěší trase č. 0160 k TIM U Vyšného, po ní vlevo přes  TIM U Tří křížů do Českých Velenic na vlakové nádraží

Zajímavosti na trasách: České Velenice – muzeum a galerie, historický sloup trolejbusové dopravy (1907-16) u železničního podjezdu,  hromadný hrob maďarských židů u hřbitova na státní hranici, Vyšné – býv. lovecký zámeček Fürstenberků,  skanzen ochrany bývalé státní hranice u hraničního přechodu , Zevlův mlýn u Nových Hradů, Nové Hrady–městská památková zóna, empírový zámek, muzeum, klášter  s kostelem sv. Petra a Pavla, Buquoyská rezidence, historická kovárna, hrad,  Terčino údolí– krajinářský park a NPP s památnými duby a řadou romantických staveb,  pozdně gotická tvrz Cuknštejn (soukromý objekt) , Horní Stropnice – Muzeum Novohradských hor, Mariánský sloup a kostel sv. Mikuláše s románskými prvky.

Možnosti občerstvení na trase:  České Velenice, Nové Hrady, Horní Stropnice

Odjezdy autobusů

Nové Hrady – směr České Budějovice13:45, 17:25hod.

Horní Stropnice – směr České Budějovice 16:40hod.,  přestup Nové Hrady, Údolí  na BUS směr České  Budějovice odj. 17:30hod.

BUS z Horní Stropnice pokračuje na žst. Nové Hrady - vlak směr Č. Budějovice odj. 15:14, 17:14, 19:14 hod.

 

Vedoucí akce: Pavel Brtník                                                                           

tel:602 933 600