Naši jedli kaši- zážitkový park Zeměráj

lokalita: Kovářov

17. 9. 2022, 1000 — 1800

Přijďte se dozvědět více o vaření v raném středověku.

Během návštěvy české venkovské domácnosti raného středověku se seznámíme s každodenními činnostmi člověka a jeho vlivem na proměny krajiny. Poznáme způsoby získávání a úpravy potravy, přípravu dobových pokrmů, používání různých nástrojů a nezbytnost dělby práce.

Prohlédneme si dobové zahrady a pole, staré odrůdy hospodářských plodin a ovocných stromů, dozvíme se o jejich využití a významu. Vyzkoušíme si mletí obilí na ručním mlýnku, přípravu kaší, těsta a pečení placek i masa dobovým způsobem. Pronikneme do světa zvláštních chutí našich předků. Zjistíme, že základem jejich každodenního jídelníčku byly kaše – obilné, luštěninové, ovocné i masové, zelené, bílé i černé. Kromě kaší nechybělo ani pečené maso, pražené obilí a jiné pochoutky.

Získané znalosti o raně středověké přípravě jídel si navíc ověříme řešením zábavných úkolů a otázek.