Pohádkový Chlum u Třeboně

lokalita: Chlum u Třeboně

1. 8. 2022 — 5. 8. 2022

Vodníci zvou děti na pohodový týden u vody
První srpnový týden převléknou vodníci jihočeský Chlum u Třeboně do pohádkového hávu. Už po jednadvacáté se v okolí rybníku Hejtman koná velký festival pohádek, písniček a her pro rodiny s dětmi.
„Splav vodníků z Čech a Moravy začínáme v pondělí 1. srpna pohádkou a tradičním průvodem, který povede vodnický král Pepa Vošplouch I. se svou družinou," připomíná principál hudebně divadelní skupiny Rybníkáři a ředitel festivalu Jirka Krška Kolumbus.
Bohatý program pokračuje celý týden nabídkou pohádkových lesů, pohádek, hudebních večerů a soutěží, které svou veselou náladou zaplaví celý Chlum. Kouzelnou atmosféru bude mít chlumské náměstí, kde se krom zahájení chystá také středeční setkání vodníků s dětmi ve tvořivých dílnách, ježdění na koních, divadlo i soutěž Zpívající žába. „Náměstí je se svou dominantou barokního kostela a osvěžující kašnou opravdu magické místo. Proto odtud vyjdou děti s rodiči i na tajemný noční pohádkový les," dodává Jiří Krška.
Veselé texty a rozverné melodie originálních písniček skupiny Rybníkáři rozezní hlavní dějiště festivalu, kemp Jih u Hejtmanu. Ostrov obklopený vodou se zase promění v přírodní divadelní amfiteátr při dopoledních a odpoledních představeních. „S pohádkami zavítáme také na Staňkov nebo do kempu Kapřík i na další místa," slibuje ředitel festivalu.
Mezi účinkujícími se v jednadvacátém ročníku vodnického splavu objeví známé profesionální soubory, spolupracující s Pohádkovým Chlumem dlouhodobě, ale letošní program nabízí také novinky například laponské pohádky Divadla potulného čajovníka. Vyvrcholení týdne s vodníky je pak lampionový průvod ukončeným zanořením hastrmanské družiny do vod rybníku Hejtman.