Ochutnejte Tábor - město gastronomie
Kuchařští mistři, nejlepší zmrzlina v ČR i domácí lahůdky a středověká krčma. Ochutnejte Tábor.
Věděli jste, že v Táboře působí hned dva členové Národního týmu kuchařů a cukrářů, který vyhrál v roce 2018 mezinárodní kuchařskou soutěž v Singapuru? Že tu dělá zmrzlinu mistr republiky ve výrobě zmrzliny Jiří Hochman? Že se tu vyrábí původní a originální čokoláda? Že tu můžete zažít pravou středověkou žranici? Přijeďte ochutnávat Tábor a užijte si všemožné dobroty v romantickém prostředí starého středověkého města.
Časová náročnost
Celý den
Doporučené období návštěvy
Celoročně
Fyzická náročnost
Nízká
Jak se dostanete na začátek
Využít můžete některé z místních parkovišť, nebo hromadné dopravy (více na www.idos.cz)
Popis trasy
Do Starého města vstoupíme z Křižíkova náměstí Palackého ulicí a na rozehřátí navštívíme Moccacafé:
Moccacafé
V Táboře ochutnejte nejlepší zmrzlinu v ČR od mistra republiky Jiřího Hochmana.
Pražská 232, Tábor, www.moccacafe.cz,
T: 725 054 239
Se zmrzlinou se vypravíme do křivolakých uliček Tábora, zatouláme se do Muzea čokolády:
Výprava do světa čokolády
V táborském muzeu čokolády uvidíte nejen čokoládového hokejistu Jágra, celé město Tábor, nebo modely aut, ale můžete si zde vyrobit i vlastní pralinku, zakoupit si čokoládu a další dobroty. Až se děti vydovádí v dětské dílničce, doporučujeme vychutnat si kávu a sladkosti v Café Budík naproti muzeu.
S Toulavkou: 20% sleva na vstup pro jednotlivce, nebo
10% sleva pro rodinu.
Kotnovská 138, Tábor, www.cokomuzeum.cz, T: 381 211 784
Prohlédneme si hrad Kotnov a Klokotskou ulicí dojedeme na Žižkovo náměstí - prohlédneme si kostel Proměnění Páně (možnost výstupu na věž), či podzemní chodby a Husitské muzeum a už se těšíme na oběd. Ten si dáme třeba v:
Restaurace Goldie
Restaurace hotelu Nautilus je nejlepší v jižních Čechách dle Maurerova výběru Grand restaurant 2017, celorepublikově jí patří 10. místo. Šéfkuchař Martin Svatek - člen Národního týmu kuchařů a cukrářů - je prostě mistr.
Vařil nám: Martin Svatek
Jeho specialita: Tradiční česká kuchyně
Žižkovo nám. 20, Tábor, www.hotelnautilus.cz, T: 398 998 750
Thir, Tábor
Majitel Jan Čulík osobně vybírá ta nejlepší rukodělná vína, servírují se pokrmy uvařené ze surovin
od farmářů z okolí Tábora.
Vařil nám: Petr Pilát
Jeho specialita: Steak z loupané plece z farmy Liška s hořčičnou omáčkou, brambory z Mlýnce s restovaným špenátem z Vícemilu.
Provaznická 152, Tábor, www.thir.cz,
T: 775 220 092
Na náměstí pro inspiraci navštívíme:
Muzeum pivovarnictví
O tom, jak se pivo vařilo a vaří, se něco dovíte v Muzeu pivovarnictví.
K tomu si můžete dopřát oběd v restauraci Beseda, muzeum je totiž ve starobylém sklepení přímo pod ní.
Žižkovo náměstí 5,
www.muzeumpivovarnictvi-tabor.cz
T: 604 670 476
Odpoledne se vypravíme do Housova mlýna v údolí Tismenického potoka, kde navštívíme filmovou zbrojnici. Po předchozí domluvě se tu můžeme stavit na středověkou večeři:
Středověká „žranice“ na Housově mlýně
Ve středověké krčmě na Housově mlýně v Táboře si lze objednat hostinu třeba jen pro vaši partu, tak jako za starých časů.
Nebo přijďte o letních víkendech na středověké menu.
Pod Holečkovými sady 383, Tábor, www.housuvmlyn.cz, T: 722 523 077
Večer můžeme na Žižkově náměstí posedět v příjemné hospůdce Výčep, kde se točí regionální pivo Obora a dostanete zde domácí pochoutky k pivu:
Pivnice Výčep
Žižkovo náměstí 18
+420 774 181 805
www.vyceptabor.cz