Budějovice už dávno nejsou jen městem piva! Dobrá káva zavoněla jihočeskou metropolí a tradiční i výběrové kavárny se začaly objevovat jako houby po dešti. Pokud hledáte tradiční italské espresso, stylovou kavárnu, zajímavé místo s kávou, nebo jste naladěni na vlně výběrové kávy, v Budějovicích jste na dobré adrese. Vybrali jsme pro vás podniky, kam stojí za to zavítat. Kromě kaváren zde najdete také pražírny kávy a místní baristé jsou profíci, kteří se neztratí ani na mezinárodním poli.
Budějovice, město dobré kávy a kaváren
Na základě zákaznických hodnocení, vašich tipů i osobních zkušeností jsme pro vás vybrali kavárenské podniky v Českých Budějovicích, kam stojí za to vyrazit. Najdete v nich tradiční i výběrovou kávu, něco dobrého na zub - slaného i sladkého, nabídnou vám zajímavý interiér, útulnou atmosféru, nebo se nacházejí na zajímavých místech. Na seznamu jsou kavárny, espresso bary, ale také pražírny. Najdete je v mapě níže. Tak objevujte, ochutnávejte a sdílejte své voňavé zážitky!
Budějovická kávová stezka 2025
od 29. září až do rozebrání odměn
Objevuj kavárny - ochutnávej kávu - získej odměnu
Vyrážíte do Budějovic a nebo ve městě bydlíte? Máte rádi kávu? Tak výborně, tahle hra je přesně pro vás! Chtěli jsme vás motivovat, abyste objevovali kavárny ve městě, a tak jsme pro vás připravili již 3. ročník Budějovické kávové stezky.Vytvořili jsme seznam zapojených kaváren, hrací kartu a odměnu pro ty, kteří navštíví 10 kaváren a nasbírají razítka za konzumaci.
Vyzvedněte si hrací kartu v Turistickém informačním centru na radnici v Českých Budějovicích (Nám. Přemysla Otakara II. 1/1) a vydejte se do vybraných kaváren. V každé navštívené kavárně z našeho seznamu získáte jedno razítko do hrací karty, pokud si dáte alespoň jeden kávový nápoj. Za 10 nasbíraných razítek získáte odměnu. Odměnu si vyzvednete opět v Turistickém informačním centru na radnici v Českých Budějovicích.
Akce začíná 29. 9. 2025 a je omezena 100 kusy odměny.
1 kavárna + alespoň 1 káva = maximálně 1 razítko do hrací karty => 10 razítek = odměna.
Od pondělí 29. září do neděle 5. října 2025 probíhá Budějovický kávový týden plný tématického kávového programu, workshopů s místními baristy, cuppingy výběrové kávy a dalšími akcemi spojenými s kávovou tématikou. Tato akce spojuje místní kávovou komunitu, představuje lokální enthusiasty zapálené do kávy a její přípravy a dává návštěvníkům Budějovic i lokálním obyvatelům možnost nahlédnout do tohoto fascinujícího a voňavého světa, ochutnat špičkovou výběrovou kávu, setkat se s profesionály a získat od nich zkušenosti a know-how.
Program Kávového týdne 2025
rezervace na jednotlivé workshopy a přednášky budou spuštěny 15. 9. 2025.
Workshop zaměřený na přípravu filtrované kávy ve filtru Hario V60 povede barista a majitel espresso baru Plachý Café v Českých Budějovicích Honza Ašenbryl.
Během workshopu vás Honza v jednotlivých krocích provede postupem přípravy kávy na oblíbeném dripperu V60 a vysvětlí vám, jak jednotlivé fáze ovlivní výsledný šálek kávy. Budete mít možnost nahlédnout pod pokličku legendárního budějovického espressobaru a odnést si část know-how.
úterý 30. 9. Káva na filtrech - workshop s Lukášem Faberem aka Coffee Dealer
Workshop zaměřený na přípravu filtrované kávy povede young gun kávové scény Lukáš Faber známý jako Coffee Dealer.
Lukáš je finalistou Czech Aeropress Championship 2022, kde se umístil na 3. místě a také majitelem písecké kavárny Coffee Dealer, která se zaměřuje na filtrovanou kávu připravovanou ručně, takzvané hand brew coffee. Během workshopu vám ukáže různé metody přípravy filtrované kávy, vysvětlí základní principy a zároveň odhalí detaily, které mají vliv na výslednou chuť kávy. Nebude samozřejmě chybět AeroPress a vy se dozvíte, jak s tímto jednoduchým vybavením připravit kávu v polních podmínkách a zároveň jí chuťově "vystřelit do vesmíru"!
středa 1. 10. Field Trip Kolumbie - přednáška Kryštofa Bartoně
Přednáška z cesty za kávou do Kolumbie se spolumajitelem a baristou kavárny a pražírny výběrové kávy Kmen Kryštofem Bartoněm
Na začátku roku 2025 se vypravil na pracovní cestu do Kolumbie, kde navštívil řadu farmářů a zpracovatelů kávy. Během Kryštofovy přednášky se dozvíte, jak se pěstuje káva u malých i větších producentů a nakouknete do země, která je jednou z nejprogresivnějších ve světě výběrové kávy.
Řízená degustace výběrové kávy s výkladem od pražírny Kmen.
Cupping je ochutnávka kávy, při kterých se určují senzorické a kvalitativní vlastnosti kávových vzorků. Provádí se například na farmách při ohodnocení a nacenění kávy, ale také v pražírnách pro kontrolu kvality jednotlivých várek pražené kávy. Vyzkoušejte si tento postup a ochutnejte kávu z první českobudějovické pražírny výběrové kávy Kmen Coffee Roasters.
pátek 3. 10. Chutě a vůně kávy - workshop se Zbyňkem Vojtěškem
17:00 - 20:00 - Riegrova 51 - kapacita obsazena
Workshop zaměřený na kávovou senzoriku pod vedením dvojnásobného šampiona Zbyňka Vojtěška.
Senzorický workshop zaměřený na chutě a vůně kávy povede barista a majitel espresso baru QB box v Českých Budějovicích Zbyněk Vojtěšek. Zbyněk je dvojnásobným vítězem soutěže v degustaci kávy Czech Cup Tasters Championship v roce 2024 a 2025 a reprezentantem na světovém finále World Cup Tasters Championship v americkém Chicagu a švýcarské Ženevě.
Workshop bude mít 3 části 1. cupping - degustace kávy 2. triangulace - rozlišování stejných a odlišných káv metodou ochutnávky a vyřazení z trojice misek 3. koncentrace základní chutí - od každé základní chuti 4 různé koncentrace - seřazení vzorků od nejvyšší po nejnižší koncentraci.
pátek 3. 10. Kávový kvíz v LuMa coffee house
18:00 kavárna LuMa, nám. Přemysla Otakara II. 84/24 - kapacita 7 týmů po 1-6 os - přihlášky na 602 833 337
Hospodský kvíz v kavárně, takže vlastně kávový kvíz.
Sestav tým 1-6 lidí a přijď si zahrát oblíbenou formu kvízu, tentokrát v kavárenském prostředí. Přihlášku týmu je nutné provést telefonicky na 602 833 337.
sobota 4. 10. Budějckej AeroPress Contest 2025
VÝMĚNÍK1, J. Opletala 842
Párty, káva, drinky, muzika a hlavně soutěž v přípravě AeroPressu pro amatéry a domácí “baristy”.
Šikovná a jednoduchá věcička, tenhle AeroPress! A taky globální fenomén, který do světa výběrové kávy přinesl zábavu a funky energii. Prosté zařízení na přípravu kávy odstartovalo revoluci a také globální soutěž v přípravě kávy zvanou World AeroPress Championship. Národní a regionální kola se konají po celém světě, včetně České republiky. Tady na jihu si letos střihneme neoficiální budějcký mistrovství pro amatéry, kteří milují kávu a chtějí se utkat v zábavném contestu. Pro vítěze je připraveno startovné do oficiálního kola Czech AeroPress Championship. Kromě soutěžení si užijete párty, drinky na baru, kávu a především se potkáte s přáteli a také svými oblíbenými baristy.
Budějckej AeroPress Contest je otevřen pro 18 soutěžících. Ti musí splňovat podmínku “amatér” tj. nesmí být současnými ani bývalými baristy nebo zaměstnanci v kavárnách a pražírnách, nebo být profesionály z tohoto odvětví.
Soutěžící obdrží předem vzorek soutěžní kávy pro trénink, ten bude k dispozici v QB box Budějce, E. Destinové 36.
Finalisté obdrží druhý vzorek soutěžní kávy 2 hodiny před finále a následně budou mít prostor pro finálový trénink.
Program AeroPress Contest 2025
12:00 Door open 13:00 - 16:00 Kvalifikace AeroPress Contest 16:00 - 18:00 Trénink finalistů, coffee drinks na baru 18:00 Finále AeroPress Contest 18:30 Vyhlášení 19:00 After party - koncerty v rámci programu Výměník1 (vstupné 200,-) https://fb.me/e/3ylvrwL00
neděle 5. 10. Jógové espresso v Coffee Berry
9:30 kavárna Coffee Berry, F. A. Gerstnera 2151/6 - kapacita obsazena
Energizující jógové flow zakončené kávou a brunchem.
Ranní energizující lekce jógy přímo v prostorách kavárny Coffee Berry. Po cvičení si můžete dát espresso nebo jinou kávu a také speciálně vytvořený brunch. Ten si můžou dát i ti, kteří cvičení vynechají a přijdou si jen užít příjemnou neděli.
V neděli Vás v kavárně Háječek vezmeme na cestu kolem světa - po celý den zde budete moci ochutnávat kávy z různých koutů světa a objevovat jejich nuance dle způsobu zpracování. Chybět nebude ani bezkofeinová varianta pro ty, kteří kávu milují, ale nemohou si ji dopřávat tak často. Vyzkoušet budete moci vzorky dle vlastního výběru nebo celý degustační balíček, který bude zahrnovat všechny připravené kávy jen v menším množství. Den bude zakončen praktickým workshopem pro začátečníky od 16:00, v rámci kterého se seznámíte s úplnými základy o kávě jako takové a také si ukážeme, jak doma jednoduše připravit výtečnou filtrovanou kávu.
V případě hezkého počasí se také můžete těšit na dobroty z grilu a hudební doprovod v podání Martina Šimka (zpěv, kytara).
Budějovická kávová komunita
Stejně jako každé jiné prostředí, také kavárenská a kávová komunita stojí na lidech. Baristé, majitelé kaváren, ale především srdcaři, kteří kávou žijí. Lidé, za kterými chodíte do kaváren, kteří vám doporučí, jaká zrnka koupit na doma, reprezentanti na kávových soutěžích.
Zbyněk Vojtěšek
Zbyňa je spolumajitel kávového kontejneru qb box v blízkosti univerzitního kampusu JČU. Zbyněk je barista, ale také český šampion v kávové senzorice. V roce 2024 zvítězil v soutěži Czech Cup Tasters Championship a následně reprezentoval Českou republiku na mezinárodním kole v Chicagu. Se Zbyňkem jsme si povídali hned po jeho senzorickém workshopu, který se konal v rámci programu Budějovického kávového týdne.
Honza Lukas
Head barman z budějovické kavárny Café Datel, jež byla vůbec první , která do města přinesla výběrovou kávu. Jak sám Honza říká, je více barman než barista, ale práce v kavárně ho dostala také k přípravě výběrovky a navíc ke spojení kávy a alkoholu. Právě mixologii a také barmanským soutěžím se Honza věnuje a také v nich sklízí úspěchy na mezinárodním poli. Kávu s alkoholem propojuje také na soutěži Czech Coffee in Good Spirits Championship, ze které si odnesl 3. a 2. místo. Zda na poličku doplní také první místo v následujícím ročníku soutěže a o dalších tematických věcech jsme se bavili v Budějckým podcastu.
Lukáš Faber aka Coffee Dealer
Coffee Dealer provozuje stejnojmennou kavárnu v Písku, kde se zaměřuje na tzv. hand brew, tedy filtrovanou kávu připravovanou ručně před zákazníkem. Lukáš se mimo jiné účastní soutěže Czech AeroPress Championship, ze které si v roce 2022 přivezl 3. místo. Také proto vedl workshop o přípravě AeroPressu v rámci Budějovického kávového týdne 2024. O soutěžích, kavárenských projektech v době covidu i kávovém cateringu v kufru Smartu jsme si s Lukášem povídali v Budějckým podcastu.
Kryštof Bartoň
Kryštof je head barista z kavárny Kmen. S partou, která tenhle podnik vybudovala ale začínali v Datlovi. O tom, jak přichází business rozhodnutí ve chvíli, kdy cestujete na druhé straně planety, a jak se z pizzerie s italským espressem dopracujete do jedné z nejprofláklejších kaváren s výběrovkou, jsme si s Kryštofem povídali v prostoru, kde dříve stávala pražička na kávu. Kmen je totiž první budějovickou pražírnou výběrové kávy a také proto jsme u nich v rámci Budějovického kávového týdne 2024 pořádali cupping, kde bylo možné ochutnat jejich aktuální kávové portfolio.
Dva šampioni z jednoho města
Budějovičtí baristé Zbyněk Vojtěšek a Ondřej Cihlář jsou českými šampiony pro rok 2025 ve svých kávových disciplínách. Ondřej v soutěži Czech Coffee in Good Spirits, kde připravuje míchané nápoje s kávou, Zbyněk uspěl již podruhé v řadě na Czech Cup Tasters Championship, kde rozpoznává na čas různé vzorky kávy. Společně vyrážejí reprezentovat Budějce a Českou republiku na světový šampionát, který se uskuteční v rámci veletrhu World of Coffee Geneva 2025. Povidali jsme si o přípravě na svěťák, kdy Ondra dělá Zbyňkovi trenéra, o samotném soutěžení a důležitosti mentálního nastavení.
Tento projekt je realizován za finanční podpory Statutárního města České Budějovice.