Rozhledna Semenec

Rozhledna Semenec

Jedna z našich nejmenších rozhleden se nachází na úpatí návrší Semenec na západním okraji města Týn n. Vltavou. Z výšky 4 metry je výhled na řeku Vltavu, Jadernou elektrárnu Temelín a okolní krajinu. Nejlepší viditelnost je na jaře a v zimě.

Přístupnost

celoročně

Vstupné

zdarma

Jak se tam dostanete

K rozhledně na Semenci je možné se dostat z centra města Tyršovou ulicí, u Sokolovny zahnout doleva a pokračovat Alejí Míru po červené turistické značce až k rozhledně (1,5 km).  U rozhledny je i parkoviště.

Doporučená délka návštěvy

20 minut

Mají tu razítko?

v informačním centru na náměstí

Doplňující informace

Červená turistická značka vede dále až do Koloděj nad Lužnicí a podél Lužnice do Bechyně. Kousek od rozhledny je v lese ještě jedna vyhlídka nad řekou s výhledem na město Týn nad Vltavou.

Rozhledna vznikla ve 30. letech 20. stol., kdy byla vybudována železobetonová patrová rozhledna, pravděpodobně podle projektu místního stavitele Jaroslava Vojny.

Zajímavou historií se může pochlubit cesta k rozhledně, dnešní Alej Míru, dříve Stromořadí princezny Stefanie. Alej byla vysázena na počest belgické princezny Stefanie u příležitosti jejího sňatku s korunním princem Rudolfem Habsburským v r. 1881.

Víte, že...

… na místě dnešní rozhledny stál původně dřevěný altán, s nímž se vltavotýnská firma M. Máry (majitel kruhové cihelny) prezentovala v roce 1922 na Okresní výstavě v Týně nad Vltavou? Pavilónek poté zakoupil místní Sadařský a okrašlovací spolek za 6 000 korun a postavil jej jako rozhlednu na skále nad Vltavou, odkud byl hezký výhled na město.