Slavonice - renesanční soubor historických památek

Slavonice - renesanční soubor historických památek

Ojedinělý soubor historických památek můžete navštívit ve Slavonicích.  Slavonice jsou se svým uceleným souborem renesančních domů od r. 1961 městskou památkovou rezervací. Slavonice se pyšní titulem "Historické město roku 2017". 

Přístupnost

Celoročně.

Vstupné

Zdarma

Jak se tam dostanete

Využít můžete některé ze Slavonických parkovišť.

Doporučená délka návštěvy

2 hodiny

Doplňující informace

Vznik města se datuje kolem 12. století. V centru města uvidíte bohatě zdobené domy a historické památky postavené v renesančním, gotickém či barokním slohu. Ojedinělý je také zpřístupněný systém odvodňovacích kanálů a štol.

Mezi náměstími stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie s dominující městskou věží. Chrám Nanebevzetí Panny Marie je trojlodní bazilika o dvou polích křížové klenby a pětibokém závěru, budovaná od pol. 14. století do roku 1521, se střední lodí, zaklenutou až v 15. stol., kruchta pochází ze 17. stol., počátkem 18. stol. pak byly přistavěny barokní kaple.

Po celé délce severního a části jižního okraje města pak vznikly boční ulice s řadou malých domků  Jana Švermy a B. Němcové). Dodnes se zachovaly části městského opevnění a dvě ze tří městských bran. O historických památkách Slavonic zde.