Novohradská galerie Koželužna

Novohradská galerie Koželužna

Koželužna je unikátním prostorem, ve kterém se konají výstavy, tvůrčí aktivity a doprovodný program k výstavám.

Přístupnost

Celoročně dle otevírací doby.

Vstupné

ANO

Doporučená délka návštěvy

1 hodina

Doplňující informace

Novohradská galerie Koželužna se nachází v objektu bývalé tzv. koželužny, tedy budovy, která dříve sloužila pro různé řemeslné či hospodářské účely. Nachází se v  Komenského ulici čp. 398, nedaleko novohradského náměstí. Galerie je tak trochu ukrytá na cestě z náměstí k hradu, ale pokud budete pozorní, navedou Vás k ní dřevěné poutače.

Nebojte se vstoupit! Ačkoliv název zavání kůží, tak tu zde nenajdete, ale objevíte zde krásný interiér – sálek s klenutými stropy v přízemí a dvě patra výstavních prostor. Zajímavé je i propojení starých trámů s novým dřevěným členěním, uvnitř objektu se nachází kamenná studna a po obvodu jižní stěny venkovní pavlač.

Před otevřením Kulturně-spolkového domu se zde konala řada kulturních akcí, besedy, seniorská setkávání, vzdělávácí akce  atd.  Dnes je Koželužna především výstavním prostorem, ve kterém se během roku konají výstavy, tvůrčí aktivity a doprovodný program k výstavám. Pravidelně se zde konají i tvůrčí a výtvarné dílny pro děti a v letních měsících zde  najde snad každý svoji "tvořivou parketu", a to  prostřednictvím letních výtvarných kurzů. Spolupracujeme  s řadou výtvarníků a kreativců, kteří jsou zároveň příjemnými lidmi. Právě příjemná a inspirativní setkání a atmosféra jsou pro naši Koželužnu nedílnou součástí.

Galerie ráda  prezentuje  "domácí" umělce, tedy výtvarníky z Novohradska či Jižních Čech, ale i umělce s přesahem za české hranice..., pravidelně se zapojuje do Dnů otevřených ateliérů v jižních Čechách..., v roce 2015 jsme uspořádali první Setkání přátel Koželužny, tedy lidí, kteří s námi spolupracují už více let, třeba na tvůrčích dílnách nebo v oblasti propagace našeho města...

A tak se k nám do Koželužny přijďte podívat, posedět, malovat nebo jen tak na chvíli zastavit…

Stále se snažíme vymýšlet něco nového a zajímavého, právě pro Vás!