Státní hrad Nové Hrady

Státní hrad Nové Hrady

Hrad ze 13. století, postavený na ostrohu obtékaném říčkou Stropnicí a Novohradským potokem.

Historický hrad, postavený na ostrohu obtékaném říčkou Stropnicí a Novohradským potokem, byl vystavěn zřejmě už v první polovině 13. století. Prošel několika přestavbami a současnou podobu získal koncem 18. století, kdy byla zrekonstruována horní část severovýchodní věže s rodinným archivem rodu Buquoyů a knihovnou.

Expozice hradu připomíná historii rodu Buquoyů a můžete si vybrat ze 3 prohlídkových tras: trasa č. I Hrad (buquoyské interiéry), trasa č. II Byt panského úředníka (pohled do měšťanské domácnosti na počátku 20. století) a na trase č. III můžete zhlédnout výstavu Rožmberské Novohradsko, parkán a hradní příkop. Tato třetí prohlídka je bez průvodce. Onen příkop je jedním z nejhlubších zděných suchých příkopů v České republice.

K zajímavostem hradu patří i studna na centrálním nádvoří hradu, jež patří k nejhlubším středověkým studnám na jihočeských hradech. Během archeologického výzkumu (září - říjen r. 2010) bylo ze studny vyzvednuto velké množství archeologických nálezů, jejichž stáří se datuje od pozdního středověku až do 20. století.