Selské baroko - Zbudovská blata

Selské baroko - Zbudovská blata

Hlavní oblast, kde najdete hned několik vesnických rezervací s architekturou jihočeského selského baroka.

Blata jsou historickým územím, které je významné zejména z hlediska architektury, neboť tvoří centrum tzv. selského baroka. Blatské obce v širším pojetí jsou situovány v  budějovické pánvi v prostoru mezi městy Hluboká nad Vltavou, Vodňany a severním úbočím Blanského lesa. Pomyslný střed oblasti Blat tvoří vesnice Plástovice, Sedlec, Zbudov, Malé Chrášťany, Mahouč, Česká Lhota, Mydlovary a Pištín, historicky nazývaná Zbudovská Blata.  V širším pojetí Blat je k těmto vsím třeba připočítat také Bavorovice, České Vrbné a Opatovice ležící na břehu Vltavy v těsné blízkosti krajského města a také obce v podhůří Blanského lesa, zejména Záboří, Dobčice, Strýčice a především Holašovice.

Charakter jednotlivých selských stavení v obcích se poněkud liší. Svůj vliv na tento stav měly zejména rozloha oblasti a odlišný historický vývoj. Milovníci architektury jistě ocení zajímavé dekory štítů, výrazovou symboliku a voluty. Milovníky přírody se zas mohou kochat jihočeskou krajinou, kterou ve svém románu Mlhy na Blatech zachytil sám Karel Klostermann.

Krajina Zbudovských blat je rovinatá a propojena sítí cyklostezek. Ideální terén pro rodiny s dětmi a cestou se můžete i vykoupat v některém z blízkých rybníků. Objevujte krásy Zbudovských Blat na na kole!

Pokud se o jednotlivých vesnicích na Zbudovských blatech chcete dovědět více, podívejte se na na stránky www.jihoceskyvenkov.cz, sekce selské baroko.