Zevlův mlýn s minipivovarem

Zevlův mlýn s minipivovarem

Zevlův mlýn s minipivovarem, muzeem a expozicí historické zemědělské techniky.

Od června 2017 mají Nové Hrady další místo, které poskytne návštěvníkům zajímavý zážitek. Po pětileté rozsáhlé rekonstrukci se veřejnosti otevřel Zevlův mlýn. Kromě stavební rekonstrukce budov mlýna a úprav jeho nejbližšího okolí bylo obnoveno a zprovozněno mlecí zařízení mající svůj původ na přelomu 19. s 20. století. Mlýn tak dnes mele zcela totožně, jak mlel před více než 100 lety.

Veřejnosti je mlýn otevřen v rámci komentovaných prohlídek. Každý zájemce tak může obdivovat důmyslnost mlynářské technologie a současně i výsledek úsilí, vůle a umu současného majitele, který mlýn zrekonstruoval a uvedl do provozu.

Součástí expozice je též volně přístupná výstava unikátní zemědělské techniky, používané na začátku 20. století. Děti pak potěší i pohled na některé druhy hospodářských zvířat. 

V prostorách mlýna je možné využít i stánek s nabídkou teplých pokrmů z grilu, piva, nealko nápojů či točené zmrzliny a nově ochutnat i pivo z místního minipivovaru "Novohradský zevlák"

Přístupnost

Celoročně dle otevírací doby

Jak se tam dostanete

Autem, na kole 

Doplňující informace

Vyráběná piva:

  • 10st ležák
  • 12st výčepní
  • 12st tmavý ležák

Zajímavosti na trase: 

  • Město Nové Hrady se Státním hradem Nové Hrady, hrobkou rodiny Buquoyů, středověkou kovárnou, Galerií Koželužna, Novohradským muzeem a Skanzenem železné opony. 
  • Samotný Zevlův mlýn pak nabízí expozici mlynářství a stálou venkovní výstavu historických zemědělských strojů.