Vrbenské rybníky

Vrbenské rybníky

Přírodní rezervace a ptačí ráj

Na severozápadním okraji Českých Budějovic leží přírodní rezervace Vrbenské rybníky. Rezervace má rozlohu 246 ha a pyšní se velmi unikátní a bohatou faunou a flórou. Tvoří jí celkem čtyři rybníky - Černiš, Domin, Starý a Nový Vrbenský rybník a rozsáhlé plochy přilehlých mokřadů a luk. Rezervace byla zřízena k 1. dubnu 1990 a od roku 1993 jí prochází naučná stezka Po hrázích Vrbenských rybníků. Trasa o délce 4 km a 10 zastaveních Vás provede životem místních živočichů a rostlin a je také vhodná pro vozíčkáře.

Rezervace je výjimečná zejména výskytem vzácných a ohrožených druhů ptáků a je proto zařazená v soustavě chráněných území Natura 2000 jako součást ptačí oblasti Českobudějovické rybníky. Kromě velkého množství ptáků je oblast významná také svou faunou bezobratlých živočichů, zejm. motýlů, jejichž nočních druhů zde bylo nalezeno celkem 831, což je 30 % fauny motýlů v ČR. Významná je zde také populace netopýrů, kteří obývají dutiny vzrostlých stromů podél hrází. Více informací o přírodní rezervaci naleznete ZDE.

Pro milovníky přírody je při toulkách kolem Vrbenských rybníků připravena zábavná a poučná hra Ptactvo Vrbenských rybníků. Jedná se o aplikaci pro rozšířenou realitu, pomocí níž se můžete vydat po stopách vzácných ptáků, jejich zvuků a dozvíte se o nich mnoho zajímavostí. Více informací o aplikaci a možnost stažení na Google Play naleznete ZDE, pro iOS ZDE

Přístupnost

celoročně

Vstupné

zdarma

Jak se tam dostanete

Českobudějovické sídliště Máj - veřejná doprava

(naučná stezka začíná cca 850 m od autobusové zastávky a je okružní)

Doporučená délka návštěvy

3 hodiny