Rozhledna Svákov

Rozhledna Svákov

Dřevěná rozhledna na místě pravěkého slovanského hradiště s výhledem na Soběslav i mariánskou kapli, vedle které je studánka s údajně léčivou vodou. Celková výška rozhledny je 14 m a vyhlídková plošina ve výšce 10 m.

Svákov je ideální místo pro milovníky starých legend, tedy hlavně pro milovníky s velkou představivostí. Na vysokém srázu nad řekou Lužnicí, jen přes řeku od města Soběslav, kdysi stávalo mocné hradiště lidí z doby bronzové, později Keltů a Slovanů. Kdo umí snít, představí si vysoké valy a palisády, věže paláce, dým z kováren a bojovníky, kteří mlčenlivě střeží řeku pod sebou. 

Dnes je hradiště zarostlé mlázím a lesem. Valy, která starobylé město chránily od západu jsou však stále nepřehlédnutelné, dokonce skrz ně vede zřetelná brána. K hradišti vede ze Soběslavi žlutá značka. V polovině výstupu je romantický altánek a kdo projde valem dostane se k dřevěné rozhledně s výhledem na celou soběslavskou krajinu a začátek českomoravské vrchoviny s vrchem Choustník tyčícím se jako první výspa nové kopcovité krajiny.

Přístupnost

celoročně

Vstupné

zdarma

Jak se tam dostanete

V blízkosti rozhledny končí žlutá turistická značka vedoucí od železniční stanice Soběslav. Lesní cesta k rozhledně je nově opravena a je vhodná jak pro pěší, tak pro cyklisty. Další možností je přístup ze silnice Soběslav - Nedvědice.

Asi 800 metrů před obcí Nedvědice je po pravé straně vjezd do lesa. Zde je možné zaparkovat auto a k rozhledně dojít kilometrovou lesní cestou.

Doporučená délka návštěvy

1 hodina

Mají tu razítko?

ano