Ptačí pozorovatelna Vrbenské rybníky

Ptačí pozorovatelna Vrbenské rybníky

Rozhledna o tvaru trojbokého jehlanu na okraji rybníka Starý Houženský je určena všem profesionálním i amatérským ornitologům. Celková výška rozhledny je 9 m, přičemž ptactvo a okolní přírodu je možné pozorovat z vyhlídkové plošiny ve výšce 7 m. 

Přístupnost

Celoročně

Vstupné

Zdarma

Jak se tam dostanete

K rozhledně se dostanete z parkoviště Rekreačního a kongresového centra Nové Dvory po dubovém chodníku skrz rákosí. Pěšky nebo na kole kolem Vrbenských rybníků.

Doporučená délka návštěvy

Do 1 hodiny

Mají tu razítko?

Ne

Doplňující informace

Rezervace Vrbenské rybníky je výjimečná zejména výskytem vzácných a ohrožených druhů ptáků a je proto zařazená v soustavě chráněných území Natura 2000 jako součást ptačí oblasti Českobudějovické rybníky. Kromě velkého množství ptáků je oblast významná také svou faunou bezobratlých živočichů, zejm. motýlů, jejichž nočních druhů zde bylo nalezeno celkem 831, což je 30 % fauny motýlů v ČR. Významná je zde také populace netopýrů, kteří obývají dutiny vzrostlých stromů podél hrází.

Pro milovníky přírody je při toulkách kolem Vrbenských rybníků připravena zábavná a poučná hra Ptactvo Vrbenských rybníků. Jedná se o aplikaci pro rozšířenou realitu, pomocí níž se můžete vydat po stopách vzácných ptáků, jejich zvuků a dozvíte se o nich mnoho zajímavostí.

Víte, že...

… rozhlednu tvoří jednoduchá dřevěná konstrukce složená z nahrubo opracovaných kmenů, větví a prken?