Muzeum milevských maškar

Muzeum milevských maškar

Muzeum Milevských maškar je českým unikátem, neboť je jediným muzeem v České republice, které se zaměřuje na dějiny zdejší národopisné tradice – masopustních průvodů.

Přístupnost

Celoročně dle otevírací doby.

Vstupné

ANO dle platného ceníku.

Jak se tam dostanete

Muzeum najdete přímo na náměstí v Milevsku 2 minuty od autobusového a 10 minut od vlakového nádraží.

Doporučená délka návštěvy

45 minut

Doplňující informace

Muzeum je umístěno společně s Turistickým informačním centrem Milevsko v prostorách krásného secesního domu čp. 6 na náměstí E. Beneše.

Návštěvníci se mohou těšit například na expozici starých masek až z časů první republiky, na dobové fotografie, tiskoviny, v malém kinosálu zhlédnou dokumentární záběry z masopustních průvodů a ve fotografickém koutku se mohou nechat vyfotit ve vybrané replice maškarní masky. Pro děti je zde připravena výtvarná dílnička, kde si mohou vybarvit svou vlastní masku či omalovánky s maškarní tématikou. Nechybí samozřejmě záplava nejrůznějších pohádkových i skutečných postav v živé velikosti.

Muzeum bylo otevřeno v roce 2017, a to právě v návaznosti na dlouholetou tradici maškarního průvodu v Milevsku. Město Milevsko totiž každoročně již od roku 1862 ožívá ruchem maškar, a tak  Milevské maškary patří k nejstarším doloženým masopustním tradicím v Čechách.  V roce 2016 zde byl překonán rekord v počtu masek – maškarního průvodu se zúčastnilo celkem 1248 masek. Milevské maškary jsou tedy v současnosti největším masopustním průvodem v České republice a tento rekord je zapsán v České knize rekordů.

Jedinečnost milevských maškar je zároveň v tom, že jde o městský masopustní průvod; podobná tradice v jiných lokalitách je v naprosté většině záležitostí vesnickou. Milevské maškary jsou zapsány  na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury v České republice.

Přijeďte do Milevska, ať už na Milevské maškary či do Muzea maškar, a nechte se vtáhnout do veselé maškarní nálady!

Víte, že...

…tradice maškar v Milevsku patří k nejdelším městským masopustům v ČR a zdejší průvod je držitelem českého rekordu v počtu masek?