Galerie U Radnice Tábor

Galerie U Radnice Tábor

V působivých prostorách renesančního měšťanského domu vám táborská městská galerie nabízí nevšední dojmy a estetické zážitky z děl moderního umění.

Poznáte tvorbu předních výtvarných umělců i výtvarníků zdejšího regionu. Galerie U Radnice se může pochlubit například výstavami děl Adolfa Borna, Zdeňka Milera, Romana Franty a dalších umělců.

Přístupnost

Celoročně dle otevírací doby

Vstupné

ANO

Jak se tam dostanete

Z Žižkova náměstí půjdete průchodem mezi Husitským muzeem a restaurací Škochův dům - v průchodu naleznete vchod do galerie.

Doporučená délka návštěvy

45 minut

Doplňující informace

Dům čp. 54 je jednopatrová budova nepravidelného půdorysu s malým dvorkem, která se svou severní stranou přímo napojuje na původní gotickou radnici na Žižkově náměstí.  Nejstarší historické zprávy k domu pocházejí z první poloviny 16. století (roku 1551 je dům uváděn jako nově vystavěný při zdech rathouzních). Jediným zbytkem historického stavu v průčelí je dnes obloučkový štít táborského typu, orientovaný do čela ulice.

Do domu se vchází kamenným gotickým portálem se zkosenými hranami, na který navazuje síň se schodištěm do patra a vstupem do sklepa.