Muzeum Jindřichohradecka

Muzeum Jindřichohradecka

Muzeum Jindřichohradecka představuje veřejnosti v jezuitském semináři širokou škálu sbírkových předmětů v několika expozicích již od roku 1927. Nejznámějším exponátem tohoto muzea jsou Krýzovy jesličky - největší mechanický lidový betlém na světě.

Přístupnost

Duben - prosinec dle otevírací doby.

Vstupné

Ano, dle aktuálního ceníku.

Jak se tam dostanete

Muzeum sídlí v renesanční budově bývalého jezuitského semináře v blízkosti náměstní v Jindřichově Hradci. V blízkosti muzea se nachází placené parkoviště.

Doplňující informace

Muzeum patří k nejstarším regionálním muzeím v Čechách, vzniklo v Jindřichově Hradci již v roce 1882. Za dobu své existence vytvořilo bohatý sbírkový fond, z něhož jsou dnes návštěvníkům ve výstavních sálech představovány významné archeologické nálezy, velmi vzácná kolekce gotických plastik, doklady cechovní a řemeslné výroby, část sbírky obrazů a nábytku a nová expozice měšťanské a lidové kultury.

Poutavá je rovněž expozice terčových zbraní a městského ostrostřeleckého sboru s nevšední kolekcí ručně malovaných terčů, znalci ocení zajímavou expozici knižní kultury. Pozornosti návštěvníků jistě neunikne ani Síň Emy Destinnové, expozice věnovaná nejvýznamnější české operní pěvkyni, která po skončení své skvělé pěvecké kariéry v newyorské Metropolitní opeře žila ve svém zámku v nedaleké Stráži nad Nežárkou. Ojedinělou expozici tvoří dochovaný interiér bývalé lékárny U Panny Marie Pomocné z konce 18. století.

Víte, že...

…Krýzovy jesličky jsou zapsané v Guinnessově knize rekordů jako největší mechanický lidový betlém na světě.