30 případů majora Zemana - Bestie

30 případů majora Zemana - Bestie

(1974, režie Jiří Sequens)

Filmová místa: město Jistebnice, záběry náměstí a kašny – Bestie se mj. odehrává v šumavském městečku Trnov a právě její „tvář hrála“ Jistebnice. 

Stručný děj: Po ovládnutí republiky komunisty si odvážní lidé vysnili cestu na Západ, do svobodné Evropy. Tento případ se odehrává v roce 1949. Tak na tom byl i mladý Petr Váchal s manželkou Marií, jimž otec daruje na cestu vzácnou sérii známek. Na jednom nádraží vystoupí a podle pokynů se vydají blíže k hranici, kam přijde člověk, který je převede přes močály.
Hrají: Vladimír Brabec (podporučík Jan Zeman), Soběslav Sejk (otec Váchal), Miroslav Nohýnek (syn Ing. Petr Váchal), Jitka Zelenohorská (snacha Marie Váchalová), Vladimír Stach (výpravčí Kosík), Stella Zázvorková (Berta) aj.

Perlička z natáčení: K přímé účasti v komparsu se přihlásil zdejší obyvatel Libor Kratochvíl. Tehdy mu bylo 13 let a z prázdninového zážitku si pamatuje především to, že bylo strašné horko. „Bylo zrovna asi pětatřicet stupňů, ale protože tenhle díl byl situován do podzimu, museli jsme na sobě mít kabáty a takové ty pepíkovské čepice,“ uvedl. Jeho úkolem bylo pouze sedět na bryčce a nechat se koňmi vozit po náměstí. „To si také dobře pamatuji, protože po těch kostkách to strašně drncalo a režisérovi se pořád něco nezdálo, tak záběr nechal několikrát opakovat,“ řekl Libor Kratochvíl.

Co navštívit: Navštivte jistebnickém náměstí a vyfotografujte se u kašny se sochou sv. Jana Nepomuckého. Za návštěvu jistě stojí kostel sv. Archanděla Michaela, který je v epizodě také vidět. Nachází se v dominantní poloze na návrší v severní části města. Z nedalekého náměstí k němu vede úzká ulička a schody.