Čertova nevěsta

Čertova nevěsta

(2011, režie Zdeněk Troška)

Filmová místa: Židova strouha u Bechyně

Stručný děj: Král Bořivoj a královna Alžběta žijí krásným životem. Poddaní je mají rádi. Jejich štěstí kalí jediná věc – nemají potomky. Král si z toho nedělá těžkou hlavu, ale královna se trápí a pro potomka by se upsala i peklu.

Hrají: Václav Šanda (Štěpán), Karel Zima (čert), Sabina Laurinová (královna), David Suchařípa (král), Eva Josefíková (princezna Štěpánka), František Němec (Lucifer)

Perlička z natáčení: Po dokončení filmových prací neměl štáb v soutěsce, která je přírodní památkou, starost s rozebráním kulisy čarodějného mlýna. Vše zařídila příroda. „Asi tři dny po dotočení se Židovou strouhou prohnala velká voda vysoká přes tři metry a mlýn odnesla snad až na Orlík,“ směje se režisér Troška, který při této práci musel velmi často čelit dešti.

Co navštívit: Vyrazte na výlet do přírodního kaňonu Židova strouha ve směru od Nuzic na Vltavotýnsku. Na soutoku potoka s řekou Lužnicí si vyzujte boty a broďte se proti proudu až k mostku nad silnicí směrem do Bechyně. Cestou objevíte tůň, v níž se koupala Eliška Balzerová ve filmu Zlatí úhoři. Na lávce u soutoku pomyslně vhoďte do vody láhev se vzkazem, jako to učinil Lišák z filmu Metráček.

 

Autor fotografie: Joel Santos