Jan Žižka (1955)

Jan Žižka (1955)

(1955, režie Otakar Vávra)

Filmová místa: památník u Sudoměře

Stručný děj: Druhý díl husitské trilogie se odehrává v letech 1419–1420. Čtyři roky po smrti Jana Husa roste duch vzpoury podnícený kázáním Jana Želivského. Po útoku na Novoměstskou radnici se postaví do čela lidu Jan Žižka z Trocnova, velitel královy stráže. Při zprávě o defenestraci král Václav IV. umírá a země se rozděluje na dva tábory. Na jedné straně stojí měšťané, kteří provolávají Zikmunda za krále, a na druhé straně lid, pamětlivý jeho zrad. Tábor se stává sídlem husitského hnutí. Dne 25. března 1420 je svedena u Sudoměře bitva, v níž Žižkovy sbory porazily „železné rytíře“.

Hrají: Zdeněk Štěpánek (Jan Žižka), František Horák (Jan Želivský), Karel Höger (Václav IV.), Vlasta Matulová (královna Žofie), Ladislav Pešek (králův šašek), Jan Pivec (Zikmund), Václav Voska (Čeněk z Wartenberga), Vítězslav Vejražka (Václav z Dubé), Miloš Kopecký (pán ze Šternberka), Gustav Opočenský (Jindřich z Hradce), Vladimír Leraus (arcibiskup), Marie Tomášová (Johanka), Vilém Besser (Jíra), Jaroslav Vojta (Joha), Marie Vášová (Johova žena), Vladimír Ráž (Tomeš), Otto Lackovič (Ondřej) aj.

Perlička z natáčení: Ač film vznikl deset let po druhé světové válce, stále má pamětníky, kteří hráli v husitském davu, nebo se na dílo filmařů chodili koukat. Jaroslavu Štérovi bylo asi devět let, když si místní kluky vybrali filmaři do komparzu ve škole v Heřmani. Pro důchodce je účast na filmu životním zážitkem. „Pro nás kluky to bylo něco! Hráli jsme práčata, i když musím přiznat, že jsem byl na jednom natáčecím dni, když jsem za někoho zaskakoval. Škaredý rybník byl vypuštěný asi rok a byl plný bahna. Filmaři tam pustili koně, ten popošel asi padesát metrů, zapadl po břicho do bláta, až ho ven museli tahat,“ vzpomíná Jaroslav Štér.

Co navštívit: Navštivte prostředí slavné bitvy u Sudoměře, nedaleko obce Čejetice v okrese Strakonice, která se odehrála mezi rybníky Markovec, Škaredý a Prostřední. Dnes se na místě bitvy nachází obří památník Jana Žižky. Za hrází rybníku stojí dřevěné sochy božích bojovníků. Každoročně v březnu se můžete přímo na bitevním poli zúčastnit velkolepé akce tzv. rekonstrukce bitvy u Sudoměře. Ve filmové zbrojnici v areálu Housova mlýna v Táboře jsou zachráněny rekvizity z filmu.