Nahá pastýřka

Nahá pastýřka

(1966, režie Jaroslav Mach)

Filmová místa: zámek Orlík

Stručný děj: Na zámku Ronov provází turisty bývalý herec Rudolf Zounar. Vypráví o vraždě proslulé francouzské krásky, zámecké paní Anny, a také o obrazu krásné vévodkyně, na němž byla zachycena jako nahá pastýřka a který se záhadně ztratil. Už léta po něm pátrá archivář profesor Nykl, který je přesvědčen, že je obraz stále ukryt na zámku.

Hrají: Karel Höger (expert na umělecká díla PhDr. Laburda), Jiřina Petrovická (správkyně zámku Anna Jůzová), Bohumil Šmída (obstaravatel pohřbů Felix Pacínek), Vladimír Menšík (kapitán VB Josef Tronda), Jan Skopeček (kriminalista major Jaroslav Bergl), Oldřich Velen (kriminalista kapitán Roj), Zdeněk Řehoř (kriminalista nadporučík Patra), Martin Růžek (malíř Oskar Maudr) aj.

Perlička z natáčení: Vladimír Menšík a Bohumil Šmída chodili při natáčení Nahé pastýřky na obědy do místní restaurace U Cvrků. Tu v polovině 60. let vedl Josef Urych. „Pamatuji si na ně. Filmaři tenkrát potřebovali půjčit koně, které jsem měl a protože to byl můj koníček, tak jsem jim vyhověl,“ vzpomínal dříve Josef Urych na to, jak přispěl ke vzniku filmu. Filmaři si Orlík pro Nahou pastýřku přejmenovali na Ronov a v případě volně navazujícího snímku Rakev ve snu viděti se z Ronova stal dokonce hotel. Oba filmy zná Jana Vlčková, kastelánka Orlíku. V době natáčení Nahé pastýřky jí bylo šest let. „Pamatuji si na Vladimíra Menšíka, jak jezdil autem veřejné bezpečnosti na nádvoří zámku,“ vyprávěla Jana Vlčková.

Co navštívit: Vydejte se na výlet lodí po přehradě Orlík a navštivte stejnojmenný zámek.