Po strništi bos

Po strništi bos

(2017, režie Jan Svěrák)

Filmová místa: město Slavonice a okolí

Stručný děj: Děj těsně předchází slavné Obecné škole a začíná, když nedostatečná loajalita otce Součka k nacistické moci vede k nucenému vystěhování rodiny z Prahy na venkov. Což o to, Součkovi tu vlastní statek, resp. to, co z něj zbylo, a v něm žijí teta s rodinou a prarodiči. Nová realita znamená (přinejmenším pro syna Edu) více než jen jinou střechu nad hlavou.

Hrají: Alois Grec (Eda), Tereza Voříšková (maminka), Ondřej Vetchý (tatínek), Oldřich Kaiser (strýc Vlk), Jan Tříska (dědeček), Zdeněk Svěrák (pan řídící), Petra Špalková (teta), Hynek Čermák (švagr) aj.

Perlička z natáčení: Byla to dřina. „Natáčeli jsme od čtyř ráno,“ vzpomínala na jeden z natáčecích dnů budějovická komparsistka Tereza Pawlovsky. „Byla to nejnáročnější scéna, které se účastnily stovky lidí. Pak začalo hrozné vedro. Zrovna přijížděli Rusové v tanku na náměstí. Opakovali jsme to tak třicetkrát,“ vyprávěla Tereza, která se pak zúčastnila natáčení ještě jednou. „Původně jsem měla jít hromadně v průvodu s ostatními na hřbitov. Nakonec vybrali nás čtyři, kteří jsme šli průvodu naproti. Měla jsem se soustrastně usmát na pana Vetchého,“ popsala.

Co navštívit: Vypravte se do uliček renesanční perly Jihočeského kraje, tedy do Slavonic, kudy běhal Eda Souček, navštivte hřbitov, vyhlídkovou věž se 176 schody. Ve fi lmu je často vidět. S její stavbou bylo započato v roce 1503 a dokončena byla až po 46 letech. Celková výška věže je 56,5 m. Po roce 1989 byla opravena a zpřístupněna veřejnosti. Naskýtá se z ní jedinečný rozhled na celé Slavonicko a rakouské příhraničí.