Prodaná nevěsta

Prodaná nevěsta

(1975, Václav Kašlík)

Filmová místa: obec Holašovice

Stručný děj: Ve vsi je pouť, všichni se veselí. Jen Mařenku trápí obavy – očekává ženicha, kterého si má vzít podle závazku svého otce. Mařenčin milý, Jeník, ji utěšuje, že jejich věrná láska překoná všechny nástrahy. Do vsi přijíždí dohazovač Kecal, aby dojednal svatbu Mařenky s Vaškem.

Hrají: Vanda Švarcová (Mařenka), Petr Skarke (Jeník), Čestmír Řanda (Kecal), Václav Sloup (Vašek), Bedřich Prokoš (Krušina), Blažena Holišová (Ludmila) aj.

Perlička z natáčení: Na natáčení filmu rád vzpomíná Václav Jílek z Holašovic. „Nebyl jsem v komparsu, ale zajišťoval jsem různé technické věci a kulisy. Odstraňovali jsme věci, které by rušily, a pak to zase dávali do původního stavu. Hráli jsme si s hladinou rybníčku na návsi, aby měl správnou hladinu a zrcadlila se v něm tráva. Film se mi asi před měsícem podařilo sehnat, tak jsem si ho se zájmem prohlédl, i když je dost špatné kvality. Barvy nebyly kvalitní a ve fi lmu je vidět, že i fasády domů jsou omšelé, ne jako teď. Když pak byla premiéra, naložili nás tady v Holašovicích do autobusu a odvezli do kina v Českých Budějovicích. Byla to velká sláva,“ vzpomínal Václav Jílek.

Co navštívit: Navštivte vyhlášenou obec na seznamu UNESCO, která leží u Jankova 15 km západně od Českých Budějovic a necelých 30 km severně od Českého Krumlova, v jihozápadním okraji CHKO Blanský les pod zalesněnými vrchy Skalka, Švehlán a Vysoká.