Pyšná princezna

Pyšná princezna

(1952, režie Bořivoj Zeman)

Filmová místa: zámek Hluboká nad Vltavou, města České Budějovice a Třeboň

Stručný děj: V zemi krále Miroslava se všem žije dobře, protože panovník je laskavý, spravedlivý a moudrý. Zcela jinak je tomu v sousedním Půlnočním království, kde je stařičký král pouhou loutkou v rukou ziskuchtivých rádců, kteří sužují lid vysokými daněmi a zákazem zpěvu. Když krásná, ale zhýčkaná princezna Krasomila odmítne Miroslavovu nabídku k sňatku, vydá se král do Půlnočního království inkognito, aby se na vlastní oči přesvědčil, jak to s princeznou je.

Hrají: Alena Vránová (princezna Krasomila), Vladimír Ráž (král Miroslav), Stanislav Neumann (starý král Půlnočního království), Marie Sýkorová (chůva), Jaroslav Seník (ministr Jakub), Miloš Kopecký (kancléř), Oldřich Dědek (ceremoniář) aj.

Perlička z natáčení: V jedné scéně má princezna Krasomila za zády hlubocký zámek, přichází zahradou a hodí přes mříž míček na krále Miroslava, ale gumová hračka dopadne v Třeboni. V záběru je na pozadí třeboňská katovna pod hrází rybníka Svět. Obě města od sebe dělí 30 km. Díky fi lmovému střihu se tato vzdálenost zkrátila na vteřinu. Na natáčení se chodila dívat tehdy pětiletá Jana Smetanová. „Byla to ve městě velká událost a my jsme s rodiči bydleli na Šteklu, takže jsme to měli blízko. Pamatuji si třeba, že Alena Vránová se musela kvůli jedné scéně několikrát namočit v jezírku,“ popisuje. S představitelkou hlavní role a jejím partnerem Vladimírem Rážem se dokonce osobně seznámila. „Chodila jsem s nimi na procházky do parku. Už si nevzpomínám, jak jsme se vlastně dali dohromady, ale rodiče vyprávěli, že jednou si pro mě herci přišli až domů a ptali se maminky, jestli s nimi můžu jít,“ vypráví Jana Smetanová. 

Co navštívit: Není nic jednoduššího než navštívit novogotický zámek v Hluboké nad Vltavou.