Šíleně smutná princezna

Šíleně smutná princezna

(1968, režie: Bořivoj Zeman)

Filmová místa: zámek Blatná

Stručný děj: Král Jindřich jede se synem na státní návštěvu k sousednímu králi Dobromyslu Veselému. Má to být návštěva zásnubní, protože se před lety dohodli, že až Jindřichův syn vyroste, vezme si za ženu Dobromyslovu dceru. Princi se však do ženění, navíc s princeznou, kterou nikdy neviděl, příliš nechce, a tak není divu, že uteče dřív, než kočár dorazí do zámku krále Dobromysla.

Hrají: Helena Vondráčková (princezna Helena), Václav Neckář (princ Václav), Jaroslav Marvan (král Jindřich Spravedlivý, otec Václava), Bohuš Záhorský (král Dobromysl řečený Veselý, otec Heleny), Josef Kemr (rádce Iks), Darek Vostřel (rádce Ypsilon), František Dibarbora (kat), Oldřich Dědek (ceremoniář a obveselovač Kokoška), Stella Zázvorková (chůva) aj.

Perlička z natáčení: Z Blatné pocházejí záběry exteriérů: rybník, do kterého spadl Neckář v roli prince po hlášce „Neradit, všechno vím, všechno znám!“. Z Blatné je také nádvoří, kde stála nosítka a kde se konala-nekonala poprava hospodského. Místní obyvatel Josef Jančar vezl autobusem blatenského rybářství Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře na místo u Bezdědovic. „Produkce tam postavila most z tvárnic a točila se na něm scéna, jak princ Václav jede na krávě,” vzpomíná Josef Jančar. Václav Neckář se na hřbetu zvířete držel jen tak tak. „Kráva nedostala dva dny pít, a tak k vodě přímo letěla. Byl to takový fofr, že se pan Neckář chytal všeho kolem sebe, aby nesletěl,” dodal pamětník. Během natáčení se hrálo přátelské fotbalové utkání mezi herci z Šíleně smutné princezny a fotbalistkami z Blatné. Tehdy to prý byla remíza.

Co navštívit: Navštivte vodní zámek Blatná a poznejte historii tohoto překrásného šlechtického sídla. Zámecké interiéry jsou plné trofejí a sbírek rodu Hildprandtů. Projeďte se na loďce tak, jako v pohádce princ s princeznou. Oblíbené jsou procházky v zámeckém parku za přítomnosti pávů a početného stáda daňků skvrnitých.