Chelčice - ráj ovocných stromů

Chelčice - ráj ovocných stromů

Chelčice nejsou vedeny jako město, ale do našeho souboru rozhodně patří. Kromě historického významu v rámci jižních Čech mají také obrovskou tradici pěstování ovocných dřevin. Bavorovská pahorkatina se tam, kde řeka Blanice vstupuje do Českobudějovické pánve, ukazuje v celé své kráse: plná luk, lesů a právě ovocných stromů. První zmínka o obci je z roku 1352 a vše se zde točí kolem osobnosti Petra Chelčického.

Dominantou obce je původně románský kostel sv. Martina, přestavěný ve 14. století, který navštěvoval také Petr z Chelčic. Původní vladycký a první známý šlechtický rod Hrůzů z Chelčic sídlil v roce 1390 na nedalekém hradě Helfenburk u Bavorova. V roce 1444 ustanovil Oldřich z Rožmberka Václava Hrůzu z Chelčic zdejším purkrabím. V následujícím století se Chelčice dostaly do vlastnictví rytířů z Malovic.

Obec dvakrát získala ocenění Vesnice Jihočeského kraje, a to v letech 2000 a 2013. Aktivně tu působí občanské sdružení Mája – Tvořivé Chelčice, které usiluje o rozvoj společenských, zájmových, vzdělávacích a kulturních aktivit obce a jejího okolí. V tomto sdružení působí devět samostatných zájmových klubů.

Doplňující informace

Rodáci a osobnosti

  • Petr Chelčický (1390–1460) – dochovaly se o něm jen velmi kusé informace, jež z něj činí postavu dosti záhadné identity. Narodil se někdy kolem roku 1380 a zemřel nejspíš v padesátých letech 15. století. Již za Husova života se stal nadšeným přívržencem reformního hnutí, žádajícího nápravu a obrodu církve. Po roce 1420 se rozešel se všemi husitskými stranami a vydal se vlastní cestou za naplněním Božího zákona.

Náš tip
Kromě Pamětní síně si lze prohlédnout i přilehlou přírodní zahradu, která je komunitní zahradou, volně otevřenou pro návštěvníky. Zahrada je součástí Chelčického domova sv. Linharta, obecně prospěšné společnosti, jež se věnuje lidem se zdravotním postižením.

Víte, že...

…při předání ocenění Jihočeská vesnice roku 2000 byla slavnostně otevřena pamětní síň Petra Chelčického společně s víceúčelovým zařízením pro potřeby obce? Z obecné sbírky byla zhotovena i dřevěná socha Chelčického, která stojí na malém náměstíčku před památníkem.