Dobrých restaurací se na Budějovicku v posledních letech urodilo jako hub v jihočeských lesích. A právě i houby v místních pokrmech naleznete. Přeci jen patří k tradiční jihočeské kuchyni. Pojďme se společně prokousat místní nabídkou.
České Budějovice
Že je krajská metropole parádní ukázkou historické architektury, není potřeba dlouho vysvětlovat. Vyrazit na náměstí Přemysla Otakara II. se Samsonovou kašnou uprostřed, pokochat se domy s loubím a úzkými uličkami historického centra, nebo pohledem z Černé věže, to jsou body, které by neměl vynechat žádný návštěvník. Ale co takhle spojit návštěvu centra s gurmánskými zážitky.
Přímo na břehu Slepého ramene Malše, v nejstarší městské zástavbě, najdete moderní restauraci Klika Kitchen & Coffee. Kuchaři zde připravují kvalitní českou kuchyni z lokálních a sezónních surovin. Posedět můžete v zimní zahradě nebo i venku na nábřeží, kde se v létě také pravidelně griluje. Kromě klasických jídel zde najdete také Pikador, jak se v Budějcích říká párku v rohlíku. Ten u Kliky připravují po svém, a tak nečekejte žádný obyč fast food z ulice. Mimochodem, věděli jste, že párek v rohlíku pochází právě z Budějc?
A na břehu řeky ještě zůstaneme. Dále je na budějcké gastro-scéně restaurace a pizzerie Hoch Špalíček. Najdete ji na Vltavském nábřeží přímo u Dlouhého mostu. Zajít sem můžete také na snídani a polední menu a k dispozici jsou i prostory pro rodinné a firemní oslavy a akce. Tento salonek je umístěn v nejvyšším patře a z terasy je perfektní výhled na řeku, Dlouhý most a také na snídaňovou Kavárnu LANNA na protějším břehu Vltavy. Pokud budete chtít vyrazit na plavbu lodí po řece, tady jste na správném místě. Lodě vyplouvají z Lannovy loděnice zhruba sto metrů od Špalíčku.
Přímo na Náměstí Přemysla Otakara II. hledejte stylovou Restauraci Zvon. Ochutnat zde můžete špičkové pokrmy české a vídeňské kuchyně z hovězího, telecího a jehněčího masa z vlastní bio farmy v Novohradských horách. Restaurace se nachází v historických prostorách Grand Hotelu Zvon a kromě gastronomie zde můžete obdivovat také bohatě zdobený vyřezávaný strop ze 17. století.
Tím výčet rozhodně nekončí. Pokud hledáte historii, Restaurace Solnice v centru Českých Budějovic, se nachází v budově bývalé solnice, která má kořeny v 16. století. V tomto unikátním prostoru si hosté mohou vychutnat tradiční česká jídla připravovaná z lokálních surovin. Restaurace je také známá svou širokou nabídkou piva z malých českých pivovarů a spojuje autentickou gastronomii s nezapomenutelným historickým prostředím, což z ní činí skvělé místo pro gurmány i milovníky historie.
Za romantikou a klidným posezením, zajděte do Restaurace U Solné brány. Pokud hledáte starou dobrou klasiku s tradicí, určitě byste neměli minout Restauraci Masné krámy která je ikonickým místem s dlouhou historií, sahající až do 16. století, kdy sloužila jako městská tržnice s masem. Dnes nabízí autentickou českou kuchyni s důrazem na tradiční recepty a čerstvé suroviny. Milovníci piva ocení široký výběr piv, včetně toho od místního pivovaru Budvar. Masné krámy jsou ideálním místem pro ty, kteří chtějí zažít pravou jihočeskou atmosféru v historickém prostředí přímo v srdci Českých Budějovic. Další zajímavou volbou je restaurace Potrefená Husa. Tato moderní restaurace je součástí známého řetězce a nabízí stylové prostředí s pestrým menu, které kombinuje tradiční českou kuchyni s mezinárodními vlivy. Potrefená Husa je ideálním místem pro setkání s přáteli či rodinou, a to jak na oběd, tak na večeři, s možností vychutnat si kvalitní pivo nebo víno. Můžete si vybrat ze dvou poboček - V IGY centru, nebo v ulici Česká, kousek od náměstí.
Stále ještě nekončíme. České Budějovice mají opravdu co nabídnout. Další zajímavou volbou je Brio Restaurant nabízí moderní českou kuchyni s důrazem na kreativitu a kvalitu surovin. Místní kuchaři se zaměřují na sezónní produkty, což v každém ročním období zajišťuje čerstvost a rozmanitost. Interiér restaurace spojuje eleganci v pohodlí, což vytváří ideální prostředí pro klidné posezení. Dalším zajímavým a klidným místem mimo centrum je Bistro Magdalene, toto bistro se vyznačuje moderním konceptem s lehkou a zdravou kuchyní. V nabídce najdete jak tradiční české chutě, tak ty mezinárodní. Nechybí kvalitní výběrová káva a domácí dezerty, které zaručeně potěší. Pokud hledáte luxusní a barevné místo na reprezentativní posezení, tak Restaurace Paluba přináší pohodovou atmosféru s barevným interiérem a květinami, které osvěžují prostředí. Menu kombinuje lokální chuť s mezinárodními prvky a je ideálním místem pro setkání s přáteli nebo pro rodinný oběd. Restaurace Modrý Dveře, která je velmi vkusně zrekonstruovaná, je známá svým důrazem na lokální a bio suroviny. Zdejší pokrmy jsou poctivé a vkusně servírované, což z Modrých Dveří dělá oblíbené místo pro milovníky kvalitní a udržitelné gastronomie.
Na pomalý start dne, brunchové menu a kvalitní výběrovou kávu zavítejte do bistra Born in London, nebo její další pobočky Little sister. Krok vedle neuděláte ani návštěvou Praži Café. Útulná kavárna se stylovým interiérem nabízí dobroty z lokálních surovin a tradiční italskou i výběrovou kávu. Nastartovat se tady můžete třeba francouzským toastem a šálkem voňavé filtrované kávy.
Hledáte spíše mezinárodní kuchyně? Tak potom milovníky burgerů potěší Bouda Burgers, ať už v provozovně Bistro Bar Bouda v blízkosti Jihočeského divadla, nebo v jedné z fast food poboček po městě. Na asijské dobroty a sushi jsou specialisté ve Vietnamské restauraci MET a autentické pokrmy z Indie ochutnáte v restauraci Gateway of India. Pokud máte rádi sushi v kombinaci s originálními a dobrými drinky, neměli byste minout restauraci The Mist, která se nachází v centru Českých Budějovic, jen kousek od náměstí Přemysla Otakara II., což zajišťuje snadný přístup. Restaurace se pyšní skvělou atmosférou, moderním designem a nabízí široký výběr nápojů i kulinářských specialit. Je to ideální místo pro posezení s přáteli nebo skvělou večeři.
Hluboká nad Vltavou
Pokud zavítáte na Hlubokou a při objevování romantického areálu Zámku Hluboká vám vyhládne, směřujte své kroky hned vedle zámku. V Erb restauraci jedinečným způsobem propojují tradici s moderním přístupem. Vychutnáte si zde svěží gastronomii v historickém prostředí.
Pokud chcete ochutnat zvěřinové speciality na všechny možné způsoby, navštivte Restauraci Hubert. Pečená křepelka, zaječí stehýnko, dančí plátky, kančí plec, či legendární medvědí tlapa, to je jen skromný výčet z jídelního lístku.
Vzpomínáte li rádi na staré časy, vydejte se do Solidní šance. Podnik v srdci města najdete v domě, kde byl zájezdní hostinec zřízen již v roce 1692 a od té doby je zde hostinská činnost provozována nepřetržitě a v plné úctě. Maso na grilu, pravé bramboráky i domácí zákusky. Pivo tady čepují lokální, přímo ze sousedního Pivovaru Hluboká.
Můžete zavítat i do restaurace Diamant, kde jsou všechny stolu prostřeny pro vaše zážitky. V nevšedním interiéru s pohodovou atmosférou si můžete vychutnat skvělá jídla z mezinárodní kuchyně, doplněná o pečlivý výběr kvalitních moravských a zahraničních vín. K tomu přispívá i špičkový servis, který zajistí výjimečný zážitek.
Pokud hledáte české speciality s důrazem na tradiční recepty, navštivte restauraci hotelu Podhrad. Nabízí výběr toho nejlepšího z české kuchyně, s důrazem na místní i národní speciality, které čerpají inspiraci z lidových a kulinářských tradic.
Restaurace s oceněním Gault&Millau
Přemýšlíte o gastronomickém zážitku, který si budete pamatovat ještě dlouho po návratu z dovolené? Pak věnujte pozornost restauracím oceněným prestižním průvodcem Gault&Millau. Toto francouzské hodnocení patří spolu s michelinským průvodcem k nejrespektovanějším kulinářským autoritám na světě. Na rozdíl od hvězdiček Michelin používá Gault&Millau bodovou škálu a symbol kuchařské čepice, přičemž hodnotí především kvalitu pokrmů, kreativitu šéfkuchaře a celkový gastronomický zážitek. Restaurace s tímto oceněním vám zaručí nejen vynikající jídlo z kvalitních surovin, ale také profesionální servis a příjemnou atmosféru. Na Budějovicku se můžete těšit hned na čtyři podniky, které se pyšní tímto oceněním: elegantní Brio Restaurant, útulné Bistro Na Lžíci, moderní Bouda Bistro&Bar a britskou klasiku v podobě restaurace Born in London.
Brio Restaurant
Restaurace Brio se nachází poblíž historického centra Českých Budějovic. Zavděčí se široké škále konzumentů – jak mladým párům na rande, tak starším generacím při klidné večeři. Styl interiéru ani menu vás neurazí. Jídelní lístek nabízí bestsellery na pomezí české, italské a francouzské kuchyně. Najdete zde klasiky jako hovězí vývar, těstoviny, hovězí líčka na červeném víně s bramborovým pyré a marinovanou kořenovou zeleninou i dokonale připravenou panna cottu. Restaurace je zaměřená na poctivou českou kuchyni s nádechem elegance.
Bistro Na Lžíci
Bistro Na lžíci každý den nabízí rozmanité obědové menu se dvěma polévkami a třemi hlavními chody, včetně vegetariánských, bezlepkových a bezlaktózových variant. K tomu výběrovou kávu, zákusky, obložené chleby i sendviče.
Bouda Bistro&Bar
Bouda Bistro&Bar v Českých Budějovicích se nachází na více místech – jako kamenné bistro i kiosek. Všude ale panuje přátelská atmosféra, v níž si můžete vychutnat burgery, tortilly, bagety i hranolky.
Born in London
Born in London v Českých Budějovicích je bistro v anglickém stylu, kde si dáte něco k jídlu po celý den. Nabízí snídaně, brunch, polední i odpolední menu. Pochutnáte si na vejcích, burgeru, porridge, omeletách, polévce, fish and chips, ganoush, čedaru, hummusu i trhaném mase. K tomu si můžete dopřát výběrovou kávu a jejich vlastní zákusky. Nechybí ani odpolední čaj o páté se sendviči a čajovým pečivem.
Na koktejl do Ponorky
Nevíte co s načatým večerem? Zamiřte do Ponorky! Tedy do Poetic Coctail Baru Žlutá ponorka. Špičková úroveň barmanského řemesla v kombinaci s pulsující večerní atmosférou vynesla věhlas tohoto baru do pomyslného nebe. Ponorka se tak stala jedním z nejznámějších českých barů a právem se dostala i do Gastromapy Lukáše Hejlíka. Potěší vás i zbrusu novým jídelním menu pro všechny náročné gurmány!
Podnik sídlí, co by kamenem dohodil od budějovického náměstí. Fantastickému interiéru historického domu, který byl spjatý s koněspřežnou dráhou a obchodem se solí, dominují masivní dřevěné trámy a 13 metrů dlouhý dřevěný bar. Místní barmani jsou mistři oboru, a tak Vás čeká opravdový zážitek v podobě 15 signature koktailů, 30 klasických a 5 nealko. Na své si zde přijdou i milovníci šampaňského, kvalitních rumů a ginů. K tomu všemu skvělé pokrmy inspirované skandinávskou, indickou a asijskou kuchyní.
Kam po jídle?
Prozkoumejte nabídku kaváren a pivovarů v oblasti Budějovicka.