Svatomartinská husa na Budějovicku

Husa upečená dozlatova, knedlíky a zelí, ale také další speciality jako součást chutného Svatomartinského menu. Tato tradice je oblíbená také na Budějovicku. Ostatně, kdo by si nechal ujít dobroty, které místní restauratéři každoročně servírují v období listopadu. 

V nabídce tak kromě pečené husy najdete i různé variace pokrmů z husího masa a mnohdy nechybí ani kaldoun, tedy silný vývar z husích drobů. Svatomartinské menu v restauracích na Budějovicku je často připravováno z lokálních surovin a recepty jednotlivých podniků jsou již léty prověřené. K huse se obvykle podává mladé víno, ale nezapomeňte, že tady jste v oblasti se staletou pivovarskou tradicí, takže se nenechte zmást, pokud vám obsluha přinese půlitr skvěle načepovaného ležáku.

Tak co? Přijedete v listopadu ochutnat? Seznam všech restaurací, které na Budějovicku nabízejí svatomartinské husí menu naleznete ZDE. Ale doporučujeme rezervaci předem! Gurmánů, jako jste vy, k nám jezdí hodně, tak ať na vás zbyde.
 

Svatomartinská tradice – příběh husy, vína a podzimu

Svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu a připomíná světce Martina z Tours, vojáka a později biskupa, který je známý příběhem o tom, jak se rozdělil s žebrákem o svůj plášť. Tato legenda z něj udělala symbol křesťanské dobročinnosti a soucitu. V Evropě se jeho svátek brzy stal oblíbeným lidovým dnem radosti, začátkem zimního období a také chvílí, kdy se uzavíral hospodářský rok.

K tomuto datu patří bohaté hodování, protože hned poté začínal adventní půst. Na venkově se na podzim vykrmily husy a právě kolem 11. listopadu nastal čas je podávat. Jídlo tak bylo nejen sváteční, ale i praktické. Tradice také vysvětluje husu legendou. Husy prý svým kejháním prozradily Martina, který se schoval před zvolením za biskupa, a proto skončily na pekáči. 

V českém prostředí se tradičně podává s červeným zelím a knedlíky. Ve vinařských oblastech Evropy k tomuto dni patří ochutnávka mladého vína, protože právě v listopadu bývalo hotové. Není náhodou, že se dnes podává svatomartinské víno spolu se svatomartinským menu. Je to návrat ke stejné myšlence. Než začne období klidu před Vánoci, lidé se naposledy dobře nají a připijí si.

V některých regionech patří ke svátku průvody s lampiony, světýlka nebo ohně a v minulosti chodily děti i chudí po koledě a dostávali pečivo nebo ovoce. Peklo se i zvláštní pečivo ve tvaru podkov nebo rohů, které mělo připomínat Martinova koně. Celkově je svatý Martin svátkem přelomu. Lidé se loučili s podzimem, děkovali za úrodu a dopřáli si slavnostní jídlo dříve než začalo klidové období před Vánoci.

Kalendář husích meníček

Kam zajít ochutnat? Naše doporučení najdete níže, stačí si jen vybrat a určitě doporučujeme si místo rezervovat.

České Budějovice

BERRY FOOD - Bistro BUDEX
11. listopadu od 17:30 hodin
⦾ degustační menu o pěti chodech
⦾ vybírejte z MENU
⦾ rezervace pro 2–8 osob: budex@berryfood.cz, +420 774 115 898

RESTAURACE MASNÉ KRÁMY
⦾ od 06.11. do 11.11. (do vyprodání zásob)
⦾ na objednávku, volný prodej
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 387 201 301

RESTAURACE SOLNICE
⦾ od 7.11. do 9.11. (do vyprodání zásob)
⦾ husí paštika, husí kaldoun, závin s jablky, švestkami a mákem, šlehačka, plněný bramborový knedlík s trhaným husím masem, kedlubnové zelí, smažená cibulka, celá husa nebo ¼ husy, červené zelí s povidly a variace knedlíků
⦾ mladé víno – vinařství Bílkovi/Velké Bílovice
⦾ na objednávku (24 hodin předem) i volný prodej
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 777 357 120

GRANDHOTEL ZVON – RESTAURACE
 od pátka 7.11. do neděle16.11.
⦾ ideálně na objednávky 24 hodin předem, ale bude k dispozici i na volný prodej
⦾ pečená husa – dva druhy knedlíků, dva druhy zelí
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 381 601 601

RESTAURACE KLIKA KITCHEN & COFFEE 
⦾ od 07.11. do 11.11
⦾ 9.11. k nedělnímu husímu obědu bude hrát živá hudba
⦾ 1/4 pečené husy (od Tůmových z Chelčic), dva druhy knedlíků, kaldoun, husí paštika, grilované husí prso, trhaná husa, Renatiny sladké svatomartinské rohlíčky
⦾ a mnohem více na MENU  
⦾ rezervujte si svůj stůl na čísle +420 387 318 360!

RESTAURACE POTREFENÁ HUSA ČESKÁ, ČESKÉ BUDĚJOVICE  
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 387 420 560

MODRÝ DVEŘE 
⦾ od 8.11.
⦾ husí kaldoun s nudlemi, ¼ pečené husy, variace knedlíků, červené a bílé zelí
⦾ výběr a informace na MENU
⦾ rezervace na čísle +420 603 411 148

RESTAURACE HOCHŠPALÍČEK
 od 11.11. do vyprodání
⦾ husa dozlatova, zelí, knedlíky a mladé víno
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 602 753 333

KOZLOVNA
 od 7.11. do 12.11.
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 774 861 480

BESEDA
⦾ od 06. 11. do 15. 11. (do vyprodání zásob)
⦾ ideálně rezervace, k dispozici i na volný prodej
⦾ restovaná drůbeží jatýrka, silný husí vývar s droby, pomalu pečená husa, pošírovaná hruška + Svatomartinská vína z Mikulova
⦾ rezervace na čísle +420 387 319 604

MINIPIVOVAR A RESTAURACE KRAJINSKÁ 27
⦾ od 07.11. do 21.11. (do vyprodání)
⦾ Husí kaldoun, husí paštika, husí játra, ¼ pečená husa se zelím a variace knedlíků, čokoládový fondán
⦾ Svatomartinské víno bílé, červené, růžové + Pivní speciál Čertice na čepu 
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 727 957 036

BISTRO MAGDALENE 
 od 07.11. do 11.11. (nebo do vyprodání zásob)
⦾ husí paštička, husí kaldoun, husí prso, konfitované husí stehno
⦾ chybět nebudou ani Svatomartinská vína z rodinného vinařství Sedlák – bílé i růžové
⦾ rezervujte si své místo na webových stránkách 
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 607 010 991

U TŘÍ SEDLÁKŮ
⦾ od 8.11.
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 775 384 794

RESTAURACE MINIPIVOVAR KNĚŽÍNEK 
⦾ od 07. 11. do 16. 11. (do vyprodání zásob)
⦾ ideálně na objednávku 
⦾ 1/4 nebo 1/2 nebo celá pečená husa, knedlík, zelí
⦾ více na MENU
⦾ rezervace na čísle +420 725 063 449

RESTAURACE METROPOL
 od 08.11. do 12.11. (mimo neděle)
⦾ na objednávku 
⦾ husa konfitovaná v sádle, dva druhy zelí, variace knedlíků
⦾ vše na MENU
⦾ rezervace na čísle + 387 311 256

RESTAURACE PERLA 
 od 07.11. do 11.11.
⦾ Svatomartinská husa celá, dva druhy knedlíků, dva druhy zelí
⦾ nutná rezervace na čísle +420 387 318 906

HOTEL BUDWEIS
⦾ od 07. 11. do 23. 11.
⦾ husí paštika + brusinka, opečený toast, ¼ svatomartinská husa, dušené červené zelí, karlovarský knedlík, dezert hruškový závin + svatomartinská vína
⦾ k dispozici menu i na volný prodej jednotlivě
⦾ vše na MENU
⦾ rezervace na čísle +420 602 695 695 (paní Jaďourková)

BISTRO COBLIHA
⦾ od 07.11. do 11.11.
 kaldoun, konfitované husí stehno, zelí červené roudenské, domácí bramborové noky
⦾ více na MENU
⦾ rezervace na čísle +420 605 266 406

RESTAURANT HONNER 
⦾ od 07.11. do 13.11. 
⦾ husí paštika, dýňová polévka s kokosovým mlékem, konfitované husí stehno, ¼ husy, celá husa… 
⦾ a mnohem více na MENU
⦾ rezervace na čísle +420  727 848 454

BRIO RESTAURANT 
⦾ od 07.11. - 13.11. 
⦾ Husí paštika, domácí kaldoun, ¼ konfitované husy, jablečný závin
⦾ rezervace na čísle +420 722 286 496

BERGAMO
⦾ od 08.11. - 11.11. nebo do vyprodání
⦾ husí kaldoun, konfitované husí stehno, restované husí stehno, tortilla plněná husími řízečky, plněné bramborové knedlíky husím masem, teplý hruškový koláč
⦾ rezervace na čísle +420 776 800 086

HOSPŮDKA ELIŠKA
MENU
⦾ rezervace na čísle +420 777 146 470

ŠINDLOVSKÁ KRČMA 
⦾ od 07. 11. do 11. 11. 
⦾ můžete si tu vychutnat tradiční husu nebo kachnu včetně lahodných předkrmů a dezertu a svatomartinské pivo
⦾ kompletní nabídka na MENU
⦾ rezervace na čísle: +420 777 125 696 nebo +420 773 756 100

PALUBA
⦾ MENU bude doplněno
⦾ rezervace na čísle: +420 728 007 995

JUVEL
⦾ od 07. 11. do 11. 11. 
⦾ hovězí vývar, pečená husa, dezert
MENU  
⦾ rezervace na čísle: +420 387 331 137 nebo +420 776 812 073

DRUŽSTEVNÍ DŮM
⦾ od 08. 11. do 11. 11.
⦾ paštika z husích jater, dozlatova pečená husička pocházející z rodinné farmy z Nestánic v jižních Čechách,…
⦾ mnohem více na MENU 
⦾ rezervace na čísle: +420 776 481 000

RESTAURACE NAŠE FARMA
⦾ od 11. 11. do 15. 11. 
⦾ Kroupovaná šiška z husích drobů, husí vývar, ¼ svatomartinské husy, zelí a karlovarský bezlepkový bramborový knedlík, šáteček s karamelizovaným podzimním ovocem, pošírovaným jablkem a vanilkovým přelivem
⦾ mnohem více na MENU 
⦾ rezervace na čísle: +420 605 228 803 na webu ZDE

LA TORTE GARDEN
⦾ od 10. 11. do 16. 11. 
⦾ husí rillettes, husí kaldoun, husí stehno, pečené švestky s mascarpone
⦾ mnohem více na MENU
⦾ rezervace na čísle: 721 698 472

Hluboká nad Vltavou

AREÁL HLUBOKÁ
od 7. 11. do 9. 11.
⦾ Husí kaldoun, husí paštika, konfitované husí stehno, pošírovaná hruška
⦾ rezervace: valerie@sport-hluboka.cz, +420 606 096 326

SOLIDNÍ ŠANCE
⦾ od 8. 11., 9. 11. a 11. 11.
⦾ ¼ husy, husí prsa, svatomartinské speciality a kompletní svatomartinské menu
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace: 602 879 444

HOTEL ZÁVIŠ - RESTAURACE 
⦾ od 8. 11. do 11. 11.
⦾ husí stehna, svatomartinské menu
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace: 775 966 666

HOTEL PODHRAD - RESTAURACE
⦾ bude upřesněno

BISTRO PANORAMA 
⦾ 8. 11. - 9. 11. + 11. 11.
⦾ ¼ husy, ½ kachny, svatomartinské speciality
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace: 725 368 663

RESTAURACE HUBERT
⦾ od 7. 11.
⦾ husí paštika, husí kaldoun, 1/4 pečené husy, jablečný závin
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace: +420 387 965 577

RESTAURACE U HÁJKŮ
⦾ od 8. 11. do vyprodání zásob
⦾ ¼ pečené husy
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ volný prodej i rezervace: 608 832 273

HOTEL ŠTEKL - RESTAURACE
⦾ od 11. 11. do 15. 11.
⦾ 950 g husy, svatomartinské menu
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace: 387 967 491

RESTAURACE NA RŮŽKU 
⦾ od 8. 11. do 11. 11.
⦾ husí stehna, svatomartinské menu
⦾ rezervace: 387 966 666 

RESTAURACE KRČMA MUNICE 
⦾ od 7. 11. do 10. 11.
⦾ 750 g husy, svatomartinské menu
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace: 727 822 130

Týn nad Vltavou

ZÁMECKÁ RESTAURACE
od 11. 11. do 15. 11.
Svatomartinské menu a mladá svatovavřinecká vína
⦾ kompletní nabídka MENU
rezervace: +420 602 495 295, ZamRes@seznam.cz

BRIDGE BAR
od 11. 11. do 15. 11.
Svatomartinská husa do ruky – nádivková houska s trhaným husím masem, jablky a dvěma druhy zelí
⦾ kompletní nabídka MENU
rezervace není nutná, ale při objednání předem připraví i klasickou verzi s knedlíkem, 724 808 819, martin.ambroz@bridgebar.cz

BISTRO NAŠE SCÉNA
⦾ 8. 11. od 18:00
⦾ Předkrmy: Husí paštika, Husí škvarky, Lokše plněné trhaným husím masem, Kroketа z husího masa v mandlové krustě
⦾ Polévka: Husí vývar s masem, Extra silný husí kaldoun
⦾ Hlavní jídla: Husí roláda s nádivkou z jedlých kaštanů, sušených švestek a husích jater, Perníkový knedlík a bramborová kroketa s mandlemi, Pyré z červeného zelí se švestkovými povidly
⦾ Dezert: Svatomartinské rohlíčky
⦾ kompletní nabídka MENU
⦾ rezervace míst na tel. 731 460 076 

Ostatní 

SAFARI RESORT HLUBOKÁ U BOROVAN
od 8. 11. do 9. 11.
⦾ Svatomartinský gastro víkend
⦾ doprovodný program

Svatomartinská husa na Budějovicku