Wortnerův dům - pobočka Alšovy jihočeské galerie

Wortnerův dům - pobočka Alšovy jihočeské galerie

Krásně opravený goticko-renesanční Wortnerův dům slouží jako pobočka Alšovy jihočeské galerie. Stálá expozice “věčné objekty I sochařství ze sbírky ajg” je doplňována o další expozice dle aktuálního plánu výstav.

Přístupnost

Celoročně dle aktuální otevírací doby.

Vstupné

Dle aktuálního ceníku.

Jak se tam dostanete

Pobočka AJG se nachází v ulici U Černé věže v Českých Budějovicích. MHD zastávka Poliklinika-Sever, možnost placeného stání přímo v ulici nebo na parkovišti Mariánské náměstí.

Doplňující informace

Dům bývá nazýván také Žižkův, a to podle historicky doložené události, že se Jan Žižka z Trocnova v ulici U Černé věže r. 1378 objevil. Společně se svými přáteli figuruje na dochovaném dlužním úpisu. Aktuálně užívaný název pochází od rodiny Wortnerovy, která se r. 1860 stala vlastníkem nemovitosti. 

Renesanční stavba pochází z první pol. 16. století. Na jejím místě stály původně 2 samostatné gotické domky, později sjednocené cimbuřím. Ty byly až do pogromu v r. 1506 využívány židovskou komunitou, poté už jen křesťanskými vlastníky. Stavba prošla několika rekonstrukcemi, a to v letech 1911 a 1989-1992. Od r. 1993 je ve Wortnerově domě umístěna pobočka Alšovy jihočeské galerie (AJG). Dům slouží krátkodobým výstavním projektům AJG a doprovodným programům, komentovaným prohlídkám, edukační činnosti či koncertům.

Víte, že...

… dům s dvorkem je dějištěm pravidelných sezónních výstav výtvarného umění?