Zámek Komařice

Zámek Komařice

Renesanční zámek je dominantou Komařic. Bohužel je v současné době v rekonstrukci a tak není zatím přístupný veřejnosti.

Dominantou Komařice je renesanční zámek.  Ten vznikl v letech 1565 až 1566 díky tomu, že tehdejší majitel Jiří Kořenský z Těrešova nechal přestavět původní vodní tvrz.  Dnes tak stojíme před zámkem a jsme svědky výsledku událostí, které zámku zcela jistě nepřály. Na druhé straně však můžeme pozorovat, že se možná začíná „blýskat na lepší časy“ a zámek postupně začíná ožívat. Zatím se však musíme spokojit pouze s pohledem pouze zvenku, kde můžeme před zámkem obdivovat  pískovcovou barokní sochu Panny Marie Immaculaty (Neposkvrněná), postavenou v roce 1730.

Komařice jsou dnes známé nejen díky renesančnímu zámku, ale rovněž díky kovářské dílně pana Jaromíra Čížka a každoročně pořádané akci Setkání řemesel. Ta se koná pravidelně v komařické kovárně od roku 2004 každý druhý víkend v srpnu. 

Ještě než se vydáme na cestu směrem do Střížova je možné vyhledat místo zvané Želno. Jde o údolí severně od Komařic, které se díky víře v léčivé účinky pramenu sv. Barbory stalo v 17. století poutním místem. V roce 1679 zde byl dostavěn kostelík sv. Bartoloměje, který pak více jak sto let hostil poutníky z širokého území. Kostelík již na svém místě nenajdeme, ale studánka sv. Barbory je na svém místě dodnes.

Přístupnost

V současné době není zámek přístupný