Rozhledna Kleť

Rozhledna Kleť

Kamenná věž o výšce 18 metrů stojí na vrcholu hory Kleť. Věž v neogotickém stylu, lemovaná cimbuřím, pochází z r. 1825 a nabízí výhled na Českobudějovickou a Třeboňskou pánev, Novohradské hory a část Šumavy mezi Českým Krumlovem a Prachaticemi.

Přístupnost

celoročně

Vstupné

ano

Jak se tam dostanete

K dopravě na Kleť můžete využít sedačkovou lanovku, jež vede z Krasetína. Na Kleť se však dostanete i po několika značených cestách. Jednou z možností je vydat se po zelené turistické značce (cca 5 km) z vlakové zastávky Holubov. Další možnost je sledovat žlutě značenou cestu ze železniční zastávky Plešovice. 

Mají tu razítko?

ano

Doplňující informace

V letech 1824 - 1825 rozhledna sloužila jako trigonometrický bod pro kartografické práce, a tak byla hojně navštěvována i tvůrci map. V roce 1925 byla na Kleti vystavěna horská chata, jejíž patronkou se stala kněžna Terezie ze Schwarzenberku. V blízkosti této chaty se nachází sluneční hodiny, nejvýše položené v Čechách. V interiéru chaty se dnes nachází expozice přírody v Blanském lese. V chatě můžete příjemně strávit svou dovolenou anebo jen přespat po náročném výšlapu. Zážitkem je rovněž návštěva nejvýše položené hvězdárny v Čechách, jež se kousek od chaty nachází. 

Víte, že...

…se jedná o nejstarší kamennou rozhlednu v České republice?