Hradní muzeum

Hradní muzeum

Je na čase putování časem! Hradní muzeum zavede návštěvníky do dob pánů z Krumlova, Rožmberků a dalších významných šlechticů, kteří v průběhu staletí sídlili v Českém Krumlově a měnili jeho tvář.

Přístupnost

Celoročně dle otevírací doby.

Vstupné

ANO, dle aktuálního ceníku.

Jak se tam dostanete

Zámek se nachází v centru, které je pěší zónou. Auto je možné zaparkovat na značených parkovištích. Nejblíže parkoviště P1 Jelení zahrada a P2 Pod poštou.

Doplňující informace

V přízemí Hradního muzea je prostor pro občerstvení či ke vzdělávacím aktivitám, studovna pro badatele a vstupní centrum. Nechybí ani prodejna knih a suvenýrů. Hradní muzeum nabízí návštěvníkům také nový krásný výhled na celé město Český Krumlov, stalo se místem nejen pro vzdělávání ale také pro relaxaci.

V patře je umístěna samotná expozice. Má charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín.

V prvních dvou místnostech jsou prezentovány dějiny krumlovského hradu a šlechtických rodů Rožmberků, Eggenbergů a Schwarzenbergů, sídlících v průběhu staletí v Českém Krumlově. Jsou zde k vidění vzácné artefakty ze zámeckých depozitářů – např. sbírka schwarzenberské gardy, artefakty z mincovny nebo zbrojnice. Návštěvníci si mohou prohlédnout také maketu českokrumlovského hradu, která zachycuje jeho podobu v polovině 16.století.

Součástí Hradního muzea je i expozice církevních památek z depozitáře českokrumlovského zámku. Jedním z největších lákadel Hradního muzea je jistě torzo barokního relikviáře s kostrou sv. Reparáta z bývalého kláštera minoritů v Českém Krumlově.