Pivovar Samson

Pivovar Samson

Nejstarší českobudějovický pivovar, který vznikl na základech tradice várečného práva v měšťanských domech v Budějovicích, kde se toto řemeslo provozovalo od 13. století.

Tradice Měšťanského pivovaru Samson je datována od roku 1795, kdy budějovičtí právovárečníci založili společnost pro správu dvou tehdejších pivovarů ve vnitřním městě - Malého pivovaru ve kterém dnes sídlí hotel a restaurace a takzvaného Velkého nebo Bílého pivovaru, který byl v ulici Dr. Stejskala naproti současné budově Jihočeského divadla. V roce 1848 byl vybudován pivovar třetí, moderní, do kterého se přesunula kompletní výroba ze dvou stávajících pivovarů. Na tomto místě funguje pivovar dodnes.

V roce 1958 bylo rozhodnuto o přejmenování pivovaru, a tak slavné pivo z původního Budějovického měšťanského pivovaru dostalo jméno Samson po silákovi, který krotí lva na kašně na budějovickém náměstí. V roce 2017 byla dokončena rozsáhlá modernizace. Současný vlastník, největší pivovarská skupina světa AB InBev, investoval do modernizace výrobních technologií s cílem zvýšit kvalitu piva, díky čemuž se opět daří na odborných soutěžích kvality získávat mnohá ocenění.

Pivovar Samson leží na břehu řeky Malše, a tak je možné jeho prohlídku spojit s plavbou po řece a vydat se k němu na lodi Sv. Rozálie ze slepého ramene v centru města. U přístavního mola, v areálu  pivovaru, byla v roce 2022 otevřena Pivovarská zahrada - Originál Samson, která svým stylem připomíná letní plovárnu u řeky ze 30. let 20. století. Na čepu je zde nefiltrované pivo přímo z pivovaru.

Vyráběná piva: Samson 10°, Samson 11°, Samson 12°, Samson Nachmelený ležák, Samson BOCK, Pito, Pito za studena chmelené. 

Kde ochutnat: V areálu pivovaru - Podniková prodejna, v létě v provozu Pivovarská zahrada u Malého jezu.

Přístupnost

Prodejna otevřena Po-Pá od 8:00-17:00 hod. Prohlídková trasa po celý rok. Pivovarská zahrada otevřena v létě. V září Svatováclavské slavnosti na nádvoří pivovaru.

Prohlídky pivovaru po celý rok, nutno rezervovat předem.

Jak se tam dostanete

Pěšky podél řeky Malše z centra Č. Budějovic, na kole po cyklostezce nebo lodní dopravou, MHD či vozem.