Písek - královské město na Otavě

Písek - královské město na Otavě

Na rýžovištích zlatonosného písku vznikla osada, která se rozrostla na ves, později na královský dvorec a nakonec až na město s hradem, které založil Přemysl Otakar II.

Na konci 13. století v Písku vznikla mincovna, jež byla později přeložena do Kutné Hory. V době vlády Karla IV. byla ve městě zřízena solnice a největší sklad obilí v Čechách.

Za husitských válek podporoval Písek husity a byl pravděpodobně prvním českým městem, ve kterém byly umístěny pověstné husitské kádě, kam obyvatelé odevzdávali své cennosti.

Největšího rozmachu dosáhlo město v 16. století, kdy mu připadl královský hrad a byla postavena řada renesančních měšťanských domů.

Skvostem je nejstarší kamenný most v České republice, jenž je zapsán jako Národní kulturní památka a je dokonce starší než Karlův most v Praze. Dříve se mu říkalo také Starý nebo Jelení most, neboť po něm nečekaně jako první přešel jelen.

Písek má dvě paralelní náměstí a centrum působí jako jeden kompaktní celek. Na dolním náměstí (Velkém) stojí velká budova radnice se dvěma věžemi. Radnice je barokní, postavená v letech 1740–1767. V průčelí je průchod, kterým se dá dojít na nádvoří hradu. Královský hrad měl původně čtyři křídla, v roce 1510 však vyhořel a části budov byly nahrazeny novými. V západním křídle sídlí Prácheňské muzeum, které Rada Evropy v roce 1996 ocenila čestnou cenou „Evropské muzeum roku". V bezprostřední blízkosti stojí budova Sladovny, momentálně největší herna pro děti a rodinu v Evropě.

Značná část domů v historické části města byla v 19. a 20. století moderně přestavěna a ozdobena empírovými či historizujícími fasádami. Na hotelu Otava je možné spatřit malby podle kartonů Mikuláše Alše.

Kromě toho do mozaiky architektury města patří i vily podle architektů Janáka, Jurkoviče a Kouly a moderní designová lávka od architekta a píseckého rodáka Josefa Pleskota, která se klene nad Otavou u sv. Václava a slouží pěším i turistům.

Pískem žije Písek i dnes, a proto podél řeky můžete vidět sousoší a umělecká díla zhotovená z písku.  Od r. 2007 každoročně vznikají na náplavce vedle Kamenného mostu obří sochy z tohoto materiálu, jejichž vernisáž se koná při akci Pískoviště v polovině května. Galerie pod širým nebem je pak volně přístupná obvykle do podzimu, v závislosti na stavu soch.

Doplňující informace

Rodáci a osobnosti

  • Fráňa Šrámek (1877–1952) – je téměř synonymem města, studoval na zdejším gymnáziu a bydlel nedaleko mostu a řeky v domě U Koulí. V roce 1894 město opustil a už nikdy nepřijel, pozvání odmítal nebo na ně odpovídal básněmi.
  • Adolf Heyduk (1835–1923) – žil zde od roku 1860 jako učitel kreslení a krasopisu. V době, kdy jeho spisovatelská sláva pomalu uhasínala, chodil rád do místních vináren i k lékárníkům pro bylinné likéry a v domnění, že jsou všichni potěšeni jeho návštěvou, za útratu neplatil. Dnes je možné navštívit básníkův secesní byt.
  • Kateřina Neumannová (1973) – olympijská vítězka v běžeckém lyžování ze ZOH v Turíně 2006, sportovní funkcionářka. Lásku ke sportu získala již v dětství, její matka učila v Písku tělesnou výchovu a biologii.

Náš tip
V kapitole „Švejkova budějovická anabáze“ se hlavní hrdina románu vydá pěšky z Tábora do Českých Budějovic, přičemž jeho putování skončí právě v Písku. Zkuste dokončit jeho cestu podle bedekru, který je turistům ve městě k dispozici.

Víte, že...

…Písek se stal prvním místem v Čechách, které si pořídilo stálé veřejné elektrické osvětlení? Dne 23. června 1887 osvětlil František Křižík centrum města a radní od něj posléze tuto novinku odkoupili?